Privátní finance online

Situace na trhu práce znamená příležitost!

Návrat na Newsletter Únor 2016

 

Po hubených „krizových“ letech, ve kterých firmy spíše snižovaly, v lepším případě udržovaly stavy svých pracovníků, pracovní trh ožil novým životem. Rok 2015 byl rekordní. Ať už vysokým počtem volných míst, nebo rekordně nízkou nezaměstnaností. Oba trendy jsou aktuální i dnes a týkají se prakticky všech oborů a profesí. Tato kombinace může být pro šikovné pracovníky bezesporu zajímavou příležitostí k navýšení příjmů, kariérnímu růstu nebo k získání zajímavějších benefitů.

A sebevědomí zaměstnanců tomu odpovídá. Dle platového průzkumu realizovaného agenturou Hays mezi 20 000 zaměstnanci a 500 zaměstnavateli se chystá v tomto roce změnit práci 37 procent zaměstnanců a dalších 40 procent o změně uvažuje. Velká část lidí kolem nás hodlá z aktuální nabídky pracovního trhu a nedostatku volné pracovní síly profitovat.

A jaká jsou očekávání? Asi příliš nepřekvapí, že největším motivátorem změny je vidina vyšších příjmů a kariérního růstu. Růst alespoň v jedné z oblastí je důvodem změny u dvou třetin zaměstnanců. Naopak velmi překvapivá jsou očekávání v oblasti benefitů, které jsou tradičně velkým lákadlem. Většina chce peníze a svobodu. Stravenky, různé formy připojištění a jiné drobné materiální bonusy obvykle marketingově zabalené do různých zaměstnaneckých programů a kafeterií, už nelákají. Výrazně atraktivněji je vnímána volná pracovní doba, home office nebo dovolená navíc spolu s atraktivní finanční odměnou. To je přesně ta kombinace, na které Swiss Life dlouhodobě staví svou pracovní nabídku.

Z každoročního interního průzkumu spokojenosti pravidelně vyplývá, že více než 80 procent našich konzultantů oceňuje na práci ve Swiss Life zejména atraktivní odměnu a svobodu v organizaci času. Dále pak možnost pracovat pro renomovanou firmu poskytující nejkvalitnější službu na trhu. Velmi dbáme na to, aby se jim obojího dostávalo v maximální míře. I díky tomu 83 procent našich pracovníků plánuje zůstat ve firmě minimálně další dva roky.

Více informací o tom, jak se pracuje a žije ve Swiss Life, najdete zde.

Podívejte se také na zajímavé video "Proč právě Swiss Life?".


lnfografiky:
Míra nezaměstnanosti v České republice byla v listopadu 2015 4,6 procenta, což znamená druhou nejnižší míru v celé EU.

Míra ohrožení chudobou a sociální vyloučení v ČR je dokonce nejnižší z celé EU.

Platový průzkum 2016 společnosti Hays Czech Republic

 

Autor článku: Jan Kebza, HR manažer Swiss Life Select

 

Citace zdrojů:

Evropská komise Česká republika. [Online] 22. únor 2016. http://ec.europa.eu/ceskarepublika/news/160121_prehled_vyvoje_zamestnanosti_a_socialni_situace_cs.htm.

Heys: Recruiting Experts wordwide. [Online] 22. únor 2016. https://www.hays.cz/poradime-vam-s-vasi-karierou/platov%C3%BD-pr%C5%AFzkum-2016-1585920?ver=d