Privátní finance online

Vyplatí se investování do korporátních dluhopisů?

Návrat na Newsletter Únor 2016

Určitým fenoménem českého trhu jsou v posledních dvou letech korporátní dluhopisy s vysokým výnosem. S jejich nabídkou se můžeme setkat dokonce i na billboardech.

Jejich atraktivita je dána dvěma faktory. V první řadě je to hlad lidí po investičních nástrojích s fixním výnosem. Bankovní úrokové sazby jsou pro nějakou dobu u ledu, o státních dluhopisech nemluvě.

Druhým faktorem je pak, dovolím si říct, malá investiční gramotnost běžné populace, která není schopna přijmout fakt, že riziko na sebe bere mnoho podob, nejen to tržní. U high yield dluhopisů mám na mysli riziko kreditní, tedy riziko krachu emitenta, které je u těchto nástrojů enormní. Ano, tržní riziko znamená, že cena investičního instrumentu může být jednou nahoře a jednou dole (klidně o desítky procent). Kreditní riziko je však záludnější – buď všechno, nebo nic. Buď předem známý zisk, nebo bezcenný dluhopis.

Na co by si tedy měl investor (věřitel) kupující dluhopis dát pozor? Prvním vodítkem je rating, pokud jej vůbec dluhopis má, velikost emitenta, dále pak třeba poměr vlastního jmění k celkové emisi dluhopisů, případně ručení, zajištění a kovenanty. Všechny tyto parametry bych velmi pečlivě zkoumal u každého dluhopisu, který slibuje vyšší než 4% výnos. Byť se to zdá jako nízké číslo, v dnešním tržním prostředí je již vyjádřením poměrně velkého potenciálního rizika, za které musí emitent tímto výnosem zaplatit.

Pokud máte o investování zájem, neváhejte se poradit se svým finančním poradcem, který Vám pomůže zvolit vhodnou variantu.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

 

Pro více informací nás kontaktujte.