Privátní finance online

Jak naložíte s penězi navíc?

Návrat na Newsletter Leden 2021

Nově schválená daňová reforma přinese zaměstnancům do výplaty o něco více peněz. Patříte mezi ně? To už asi přemýšlíte, jak je utratíte. Určitě najdete sto a jeden způsob, jak si různými maličkostmi zpříjemnit život. Kdo však přemýšlí nejen o přítomnosti, ale i o budoucnosti své rodiny, hledá něco víc. Místo vydávání peněz za nákupy je můžete uspořit nebo investovat. Cílem každého spoření je omezit současné výdaje a dosáhnout na (mnohem) více peněz v budoucnu. Typicky si tímto způsobem můžete splnit své dlouhodobé a finančně náročné životní cíle. Aby takové spoření dávalo smysl, musí ale nabízet smysluplné zhodnocení.

Stavebko

Na trhu existují dva notoricky známé finanční produkty, které slovo „spoření“ mají přímo v názvu. Prvním z nich je stavební spoření, jeden z vůbec prvních finančních produktů na českém porevolučním trhu. Nabízí státní podporu ve výši 10 % z vkladu, ale v maximální výši 2 tis. korun ročně. Pokud si k tomu přidáme relativně nízké zhodnocení, které se aktuálně pohybuje kolem 1 %, příliš atraktivní se stavební spoření nejeví.

Penzijko

O něco lépe je na tom doplňkové penzijní spoření. Výše státní podpory není ani zde nijak závratná, maximálně 230 Kč měsíčně. Nabízí ale i daňovou úsporu. Nicméně tím, co z penzijního spoření činí zajímavý produkt, je výrazně vyšší zhodnocení než u stavebního spoření. Pokud zvolíme cestu dynamických účastnických fondů, můžeme reálně počítat i s dlouhodobým průměrným zhodnocením kolem 6 % p.a. To s sebou ovšem nese požadavek na dlouhodobost takového spoření a také určitou míru chuti investovat například do akcií. Poslední neopomenutelnou výhodou je možnost příspěvku zaměstnavatele, což z penzijního spoření činí často používaný způsob zaměstnaneckých benefitů.

Investiční fondy 

Pokud byste chtěli své spoření posunout na vyšší úroveň a vytěžit z něj maximum, je potřeba se podívat na konkrétní investiční produkty. Můžete zvolit investování prostřednictvím investičních fondů. Ty sice nejsou státem nijak podporované (i když i zde se blíží změna), ale na druhou stranu nabízí nepřeberné množství investičních možností. Na českém trhu se vyskytuje doslova tisíce fondů, ze kterých lze vybírat. Od fondů investujících do německých dluhopisů po fondy investující do čínských akcií.

 

Pokud Vás rozsáhlý svět investičních fondů děsí a nevíte, jak se v něm vyznat, přesto byste chtěli jejich výhod a výnosů využít, máme pro Vás tip. Naši investiční analytici za Vás podrobně prošli celý český fondový trh a vybrali z něj ty nejzajímavější fondy. Ty pak tvoří základ našich vlastních investičních fondů z rodiny Best Solution Funds SICAV. Místo složitého výběru tak máte vše zabaleno do jednoho fondu, který je určený jak pro jednorázové, tak pravidelné investice.

Neváhejte se obrátit na svého privátního finančního konzultanta ze Swiss Life Select. Pomůže Vám nastavit nebo vhodně upravit finanční plán Vaší rodiny, za využití těch nejvhodnějších finančních nástrojů.