Privátní finance online

Pět nejčastějších chyb při investování

Návrat na Newsletter Červen 2020

S investováním je to často jako s fotbalem. Rozumí mu každý, ale skutečných profesionálů po světě zase tak moc neběhá. Vybrali jsme pro vás pět nejčastějších chyb, kterých se dopouští nepoučení investoři. Že se vás to netýká? Souhlasíme! Jste v rukách profesionálního investičního poradce Swiss Life Select. Ale přeci jen pro jistotu, pojďme si říct, čeho se vyvarovat.

Nedostatečná diversifikace

Poučka o vejcích v ošatce je tak trochu klišé, ale na pravdivosti jí to nijak neubírá. Diversifikace, neboli rozložení investic podle více kritérií, je skutečně základ. Vsadit vše na jednu kartu a doufat ve vítězství, je strategie, která vás zaručeně dříve či později bude stát vše. Skutečné umění investování je o eliminaci rizik.

Investiční portfolio musí umět minimalizovat negativní dopady při ekonomických recesích, pohybech kurzu či změnách úrokových sazeb. Zamyslete se, jestli vaše investiční portfolio není vystaveno pouze jednomu specifickému riziku nebo třeba zaměřeno na jeden konkrétní ekonomický sektor.

Neznalost produktu

Warren Buffett, úspěšný investor a jeden z nejbohatších lidí na světě, je znám svojí disciplínou a pokorou. Jedno z jeho nejinspirativnějších pravidel je: „Neinvestuji do ničeho, čemu nerozumím.“

I proto se o něm říká, že je představitelem konzervativního zdravého kapitalismu, který je založený na známých hodnotách, bez sympatií k rychlým penězům. Investiční trh je plný zaručených a garantovaných způsobů, jak dosáhnout vysokého zisku. Pokud naprosto přesně nevíte, jak je daný zisk garantován, z čeho plyne a kdo za vším stojí, neinvestujte. Investičním expertem nemůže být pochopitelně každý. Snažte si proto vybrat takového profesionála, který vám nebude slibovat zlaté zámky, ale místo toho vám vše srozumitelně a do detailů vysvětlí.

Odkládání

Ty nejdůležitější investiční cíle jsou téměř vždy také ty nejdelší. Zajištění penze, podpora dětí při studiu či startu do života jsou témata, která řeší téměř každý z nás. Bavíme se o milionových nákladech, ale naštěstí ve střednědobé či dlouhodobé budoucnosti. Investiční matematika a princip složeného úročení jsou v tomto neúprosné. Čím později se do investování pustíte, tím více budete muset každý měsíc odkládat a odkrajovat si ze spotřeby. Neprokrastinujte v osobních financích a začněte dlouhodobé cíle řešit zavčas!

Snaha o „časování trhu“

Určitě slýcháte věty typu: „Koupím, až to poklesne. Počkám si s prodejem, až to bude nahoře.“ Všechny tyto úvahy mají jedno společné, vystavují investora daleko většímu riziku. Snaha takzvaně časovat trh, tedy pokoušet se odhadnout dno, nebo strop trhů, se můžou investorovi vymstít na úkor konečného výnosu. Jak už několikrát ukázala minulost, nikdo nezná podobu veškerých neznámých, které mohou v různé intenzitě do oceňování trhů vstoupit. U akciových trhů máme pouze zpětné zrcátko. Pokud investujeme pravidelně (například každý měsíc stejnou částku), jsou výkyvy navíc vlastně žádoucí. Při poklesech nakupujeme větší množství cenných papírů, což se nám při návratu trhu k růstu vyplatí. Promeškat propad je v tomto případě stejně nežádoucí, jako promeškat růst.

Podléhání emocím

Situace, které se zdají jako „konec světa“, přichází na kapitálové trhy celkem pravidelně. Každých pár let menší propady a v průměru jednou za dvě dekády pořádný sešup. Poklesy akciových trhů o desítky procent jsou zaručeným spouštěčem panických výprodejů. Přesně ty stejné okamžiky jsou pak darem z nebes rozumných a disciplinovaných investorů, kteří panice nepodlehnou a dokáží propady využít k levným nákupům. Inspirujte se v historii a nenechte se panikou převálcovat.

Dow Jones Average Index 1914-2020