Privátní finance online

Co je to ETF?

Návrat na Newsletter Březen 2019

Investování prostřednictvím investičních fondů se již i v České republice stalo známým a rozšířeným způsobem investování. Majetek ve fondech rychle narůstá, čeští investoři v nich měli na konci loňského roku uložených již 498 mld. Kč. Poněkud méně známou možností je ale investování prostřednictvím ETF. Nejde přitom o nic exotického či zcela nového. ETF je zkratkou anglického sousloví „Exchange Traded Fund“ neboli veřejně (burzovně) obchodovaný fond. Základní rozdíl představuje právě způsob nákupu fondu. Zatímco do běžného investičního fondu lze investovat pouze přímo prostřednictvím správce tohoto fondu, případně jeho smluvních partnerů, ETF fondy jsou veřejně dostupné na hlavních světových burzách.

 

Není to však jediná odlišnost, rozdíly najdeme i ve způsobu řízení těchto fondů, resp. jejich investiční strategii. Na rozdíl od běžných investičních fondů používají ETF fondy takzvané pasivní investiční strategie. To znamená, že jednoduše kopírují vybraný tržní index, ať už akciový, nebo dluhopisový, zaměřený na daný sektor nebo region. Na kapitálových trzích je takových indexů nepřeberné množství. Ať už si vybereme německé státní dluhopisy, americké akcie technologických firem, nebo třeba čínské akcie, na každou oblast existuje tržní index a příslušný ETF fond, který jej následuje.

 

Díky této pasivní strategii dokáží ETF fondy vykazovat výrazně nižší náklady než běžné investiční fondy, které vytvářejí vlastní investiční strategie, platí analytické týmy a týmy portfolio manažerů. Vyšší náklady znamenají méně zisku pro investory, nízké náklady naopak vyšší zisk.

 

Investováním do ETF však investoři rozhodně nepřicházejí o možnost aktivně řídit investiční strategie. Oním aktivním prvkem je portfolio složené z různých ETF fondů. Příkladem je ETF Constellation, investiční produkt, kterému se věnují i ostatní články tohoto newsletteru (více zde). V každé z pěti strategií ETF Constellation je obsaženo přibližně 15 různých ETF fondů zastupujících různé druhy investičních nástrojů, různé regiony a různé tržní sektory.

 

Pokud budeme nízké náklady ETF fondů chápat jako výhodu, pak za nevýhodu můžeme naopak označit skutečnost, že nejsou dostupné pro investice v české koruně. Existují pouze v eurové, dolarové či jiné měnové variantě. I tento problém je však díky ETF Constellation vyřešen a díky plnému měnovému zajištění se takto konečně otevírá cesta pro tuzemské investory, jak bezpečně investovat s využitím moderních ETF fondů.