Privátní finance online

Moje energie a touha zkoušet nové věci mě přivedla do Swiss Life

Návrat na Newsletter Květen 2017

Jiří Vlček, manažer obchodního týmu v Českých Budějovicích, prošel zajímavým profesním vývojem. Začínal jako profesionální fotbalista v týmu českobudějovického Dynama, ale nečekané zdravotní komplikace mu zabránily ve slibně se rozvíjející sportovní kariéře.

 

Ze světa profesionálního sportovce se s energií sobě vlastní vrhnul do světa obchodu. Po vzoru Lea Poppera, tatínka Oty Pavla, nezapomenutelně ztvárněného Karlem Heřmánkem, zažil první obchodní úspěchy jako prodejce vysavačů LUX. Byla to pro něj obrovská škola v přístupu ke klientům, v obchodních dovednostech a psychické odolnosti. Ochota udělat krok do neznáma ho přivedla do bankovního sektoru, kde prožil čtrnáct let. Od června roku 2016 pracuje ve Swiss Life Select Česká republika.

 

 

Proč jste se rozhodl pro změnu?

Téměř patnáct let jsem pracoval v Raiffeisenbank, prošel jsem snad všemi pozicemi, které se v bance projít dají, od pokladníka přes osobního a korporátního bankéře až po řízení lidí. Posledních šest let jsem působil jako ředitel pobočky, v kombinovaném studiu vystudoval vysokou školu a absolvoval mnoho odborných i osobnostních kurzů. A jak to v životě chodí, nastal v něm zvrat. Moje energie a touha zkoušet nové věci mě přivedla do Swiss Life Select. Věřím, že jsem zde dostal příležitost rozvoje na mnoho dalších let.

 

Nebyl to pro vás, z pohledu dobré pozice ve velké bance, krok do neznáma?

Rozhodnutí to nebylo lehké, ale celou dobu jsem věděl, co chci a proč to dělám. Z prostředí, které nabízí finanční nástroje pouze jedné instituce, jsem se posunul tam, kde mám možnost poskytnout klientům opravdu to nejlepší, co náš trh nabízí. Tím, jak lidé stále více bohatnou, rostou nároky na služby privátních bankéřů. V rámci jedné banky jsou ale jejich služby limitované, ve Swiss Life Select jsem pro sebe i své klienty našel možnost nejen široké produktové škály, ale i produktů na našem trhu zcela unikátních, například zaměřených na lékaře a jejich potřeby.

 

Jak vnímáte roli privátního finančního poradce?

Já i moji kolegové jsme skvělí a diskrétní obchodníci, kteří umí hrát golf i plachtit na jachtě a můžete si s námi popovídat téměř o čemkoliv. I když se zdá, že přeháním, tak nějak to doopravdy cítím. Samozřejmě platí to, že každý dobrý finanční poradce se musí starat o své klienty a jejich finance především koncepčně a dlouhodobě. To máme s bankéři společné. Výhodou ale je, že jsme finančně ohodnoceni daleko progresivněji a nepracujeme pod tlakem často nadhodnocených prodejních plánů. V naší práci hraje velkou roli osobní doporučení spokojených klientů, což je pro nás nejlepším oceněním.

 

Nyní jste opět v roli manažera a budujete si tým. Jak by měl vypadat váš ideální nový kolega nebo kolegyně?

 Na to mám jednoduchou odpověď. Hledám obchodníka s duší sportovce. Kdo chce být v obchodě i životě úspěšný, musí na sobě pracovat a nevzdávat se. Silná vůle a disciplína jsou vlastnosti, bez kterých se úspěch jen těžko buduje. Stejně důležité je mít jasný motiv, proč se oboru financí chcete věnovat. Osobně si kladu za cíl pomoci novým kolegům jejich pracovní i osobní vize naplnit.

 

Jiří, děkujeme za rozhovor a přejeme vám mnoho profesních i životních úspěchů.


Autor článku: Pavla Blažková, HR department, Profil na LinkedIn