Privátní finance online

Pracuji na úspěšné finanční budoucnosti svých klientů - rozhovor s Ivanem Vaškem

Návrat na Newsletter Květen 2015

Do Swiss Life Select nastoupil z pozice ředitele divize celních služeb logistické společnosti PST-CLC. Nyní šestým rokem pečuje o významné klienty společnosti Swiss Life Select.

Dobrý den, pane Vašku, vím, že před Swiss Life Select jste pracoval ve firmě zabývající se logistikou. A to je branže, která se od finančnictví může zdát poněkud vzdálená, že?

To se tak skutečně jevit může. Ale mou klíčovou odpovědností byl v zásadě obchod s penězi. Zabýval jsem se prodejem celních záruk. Naše služba byla významnou pomocí pro firmy, které část svého zboží dovážely do České republiky, nebo jsme pro ně byli tranzitní zemí. Jednalo se o velké objemy peněz, v řádu stovek milionů. A hlavně – jednal jsem s obchodními a generálními řediteli, top manažery. To pro mě byla životní škola. Postupem času bylo jasné, že se velmi brzy staneme součástí schengenského prostoru. A vidíte, dnes je clo něco exotického. Hledal jsem novou příležitost. Jsem typ člověka, který nesnáší experimenty, potřebuji se dlouhodobě věnovat něčemu smysluplnému. I proto jsem se rozhodl pro Swiss Life Select.

Říká se, že každý začátek je těžký. Jaký byl ten váš ve Swiss Life Select?

Skvělý. Všechno bylo nové a zároveň funkční. Styl řízení, podpora, lidé, prostředí, kvalita služby. Byl to velký impulz. Nejtěžší pro mě bylo správně uchopit možnosti pro tvorbu řešení a výběr klientely, které Swiss Life Select má. Umět se vcítit do každé jednotlivé situace konkrétního klienta a zvolit to správné řešení. Empatie je v mé práci velmi důležitá a s tou jsem chvíli bojoval. Filmovou terminologií řečeno – vytvořil jsem si Tarkovského přístup. Při komunikaci s klientem podřizuji vše pochopení jeho potřeb a životní situace. Potom přijdu do kanceláře a na dvě hodiny se stanu klientem. Vytvořím pro něho jedinečné řešení. To mě neskutečně baví.

Své práci se věnujete šestým rokem. Změnila se za tu dobu nějak vaše pracovní náplň?

V určitém ohledu ano. Neustále pracuji na úspěšné finanční budoucnosti svých klientů. Už několik let ale prakticky nevyhledávám nové klienty. Ne, že bych je odmítal. Pokud mě osloví, zaujmou mě nebo mi jsou doporučeni mými spokojenými klienty, rád jim službu Swiss Life Select poskytnu. Ale výrazně více času a energie věnuji pravidelné péči o své současné klienty. Je velmi povzbudivé sledovat, jak roste jejich portfolio a zároveň vědět, že část toho úspěchu i odpovědnosti jde za vámi.

Zbývá vám vůbec nějaký čas na odpočinek, rodinu nebo koníčky?

Volného času by vždycky mohlo být více. Ale jednou z největších výhod práce ve Swiss Life Select je možnost samostatné organizace času. I moje práce musí být hotová kvalitně a včas. Pracovní den poradce má 24 hodin a umět efektivně plánovat a rozložit síly, to je podle mého názoru rovněž důležitá součást života ve Swiss Life Select. Takže pořád zvládám hrát nohejbal na výkonnostní úrovni, trávit čas s rodinou. Nedávno jsem si koupil elektrickou kytaru. Podařilo se mi spojit dohromady to, co by chtěl asi každý. Dělám smysluplnou atraktivní a finančně zajímavou práci, která mi umožňuje užít si svůj nepracovní čas podle svých představ. To je pro mě důkazem, že rozhodnutí, které jsem před šesti lety udělal, bylo správné.

Děkujeme vám pane Vašku za rozhovor a přejeme mnoho pracovních i osobních úspěchů.