Privátní finance online

Jak na tom budou naše investice v roce 2019?

Návrat na Newsletter Prosinec 2018

Ve světě kolem nás se stále častěji – ať už v médiích, v televizi nebo v odborných diskuzích – mluví o přicházející recesi v USA a možné další globální ekonomické krizi. Pravdou je, že americká ekonomika je na vrcholu a například tamní nemovitostní či pracovní trh již nemůže ekonomice nabídnout mnoho prostoru pro růst.

 

Obavy však zveličuje současné dění na akciových trzích, kdy jsme svědky vyšší kolísavosti z důvodů méně předvídatelné jak monetární politiky v podání americké centrální banky, tak fiskální politiky v podání nevyzpytatelného amerického prezidenta Donalda Trumpa. I proto hlavní tržní indexy v Americe v letošním roce příliš radosti investorům nepřinesly.

 

Rok 2019 bude pravděpodobně pokračováním vývoje letošního roku. Čeká nás zřejmě vyšší kolísavost trhů, geopolitické napětí mezi USA a Čínou, ale i nevyzpytatelná situace ohledně úrokových sazeb v eurozóně. Věříme však, že se recese zatím obávat nemusíme, přestože je již takové riziko od roku 2008 blíže než kdy dříve. Jsme přesvědčeni, že ekonomika USA zpomalí, bude však nadále růst. Myslíme si, že žádná krize podobná té z roku 2008 v následujících letech nenastane, jelikož na trhu není žádná tikající bomba, která by ji spustila.

 

Z hlediska finančních aktiv věříme, že se bude dařit rozvojovým trhům, a to v případě, že již dolar nebude posilovat, jako tomu bylo v letošním roce, a že současně zůstanou americké úrokové sazby relativně stabilní podle očekávání. Pozitivně se vyvíjí tuzemský peněžní trh, který začíná být po dlouhé době investičně zajímavý díky rostoucím úrokovým sazbám. Věříme také zlepšenému globálnímu růstu, a to v případě, že se bude dařit čínské ekonomice. Naopak evropská finanční aktiva jsou pro nás velkým otazníkem z důvodů politicky vyhrocených událostí Brexitu, Itálie a nově i možných francouzských protestů.  Všechny tyto úvahy jsou zakomponovány v našich investičních strategiích, které stavíme tak, abychom minimalizovali dopad možných tržních poklesů.

 

U delších investičních horizontů je totiž naprosto běžné, že trhy jeden rok vydělávají více, druhý méně. Nicméně pravidelné investice s dlouhodobým horizontem mohou na zvýšené volatilitě, i díky efektu průměrování cen, přinášet zajímavé výnosy. Důležité je neměnit nastavenou strategii a nepodléhat rychlým závěrům. V historii vždy nejvíce vydělávali ti, kteří se v podobných časech drželi svých horizontů a naopak ve chvílích „levnějších“ trhů investovali více.

Složitější situace bude pro konzervativní investory a pro investory s krátkodobým horizontem do tří let. Zde nám ale nahrává již zmíněný růst úrokových sazeb, díky kterému budeme moci dosahovat výnosů pokrývajících inflaci s minimálním tržním rizikem.

 

Udělejte si čas na schůzku se svým konzultantem Swiss Life Select, projděte si společně své investiční portfolio tak, abyste si byli jistí, že je dobře připraveno na cokoliv, co nám příští rok může přinést.