Privátní finance online

Co se událo ve Swiss Life Select v roce 2018?

Návrat na Newsletter Prosinec 2018

Do konce roku zbývá posledních pár dní, a tak pomalu nastává čas, abychom se ohlédli a uplynulý rok zrekapitulovali. Pro naši společnost to byl rok úspěšný, neboť jste naše služby poptávali ještě více než v předchozích letech. Zejména naše obchodní divize Medical se setkala s velkým zájmem lékařů nejenom v oblasti osobních financí, ale zejména v oboru odborného poradenství, týkajícím se provozu ordinací a privátních praxí.

 

V tomto roce jsme také představili službu Corporate Services, v rámci níž poskytujeme placené poradenství v oblasti firemních financí středně velkým firmám. Oblast placeného poradenství je v ČR neznámá, takže nás těší, že i o tento netradiční druh služby je mezi vámi velký zájem. Naše již tradičně úspěšná služba Swiss Life Premium zaznamenala v tomto roce zvýšenou poptávku po řešení otázky efektivního převodu majetku klientů ve prospěch dalších generací.

 

V oblasti produktových řešení jsme se do vaší poptávky trefili vytvořením investičního produktu Best Solution Funds, který byl v oblasti podílových fondů nejvíce využívaným produktem z naší široké nabídky. Výrazně jsme také rozšířili nabídku Fondů kvalifikovaných investorů, takže jsme se stali největším zprostředkovatelem těchto specifických nástrojů. Tyto fondy umožňují investovat do velmi zajímavých aktiv, jako je zemědělská půda, komerční nemovitosti, rezidenční bydlení, ale také třeba do historických automobilů.

 

V závěru roku jsme připravili novou analýzu v oblasti zajištění rizik „Rizikový plán“. Díky tomuto nástroji dokážou naši konzultanti připravit zcela přesné nastavení ochrany vás a vaší rodiny pro případ nepříjemných životních událostí, které mohou způsobit výpadek vašich příjmů a ohrozit naplnění dlouhodobých finančních plánů.

 

Rok 2018 byl také velmi intenzivní z hlediska nových regulací a zákony. Na začátku roku to byla evropská směrnice MIFID II upravující pravidla investičního poradenství. V květnu pak populární GPDR regulující nakládání s osobními údaji a v závěru roku evropské nařízení IDD upravující distribuci smluv životního pojištění. Můžeme vás ujistit, že všechny poradenské a obchodní procesy naší společnosti jsou plně v souladu nejen s českými zákony a regulacemi, ale díky celoevropskému působení skupiny Swiss Life jsou v souladu i s veškerou evropskou legislativou. Klienti Swiss Life zkrátka dostávají tu nejkvalitnější službu, ať už se jedná o Francii, Německo, Švýcarsko, Velkou Británii nebo Českou republiku.

 

Z pohledu skupiny Swiss Life byl velmi významným krokem nákup společnosti Fincentrum, která se tak vedle Swiss Life Select Česká republika stala druhým zástupcem značky Swiss Life na trhu. Velmi se těšíme na všechny pozitivní kroky, které nám toto spojení v budoucích letech přinese a které zejména vám, našim klientům, ještě více zkvalitní a rozšíří služby, které vám Swiss Life přináší.

 

Trochu méně radosti nám přinesl vývoj kapitálových trhů. Rozkolísané akciové trhy, reagující na různé, převážně negativní geopolitické události a vývoj úrokových sazeb, byly dva klíčové faktory, které stály za nepříliš oslnivými zisky akciových a dluhopisových trhů po celém světě.

 

Často se nás ptáte, jestli je tento letošní negativní vývoj začátkem dlouhodobé krize, tak jak jsme ji zažili například v roce 2008. V příštím roce sice očekáváme mírné zpomalení světového ekonomického růstu, ale věříme, že pro velkou ekonomickou krizi nenastaly podmínky. I přesto zůstáváme opatrní. Naše investiční portfolia, která vám navrhujeme pro správu vašich peněz, nastavujeme s ohledem na všechny možné ekonomické scénáře. Poklesy trhů a ekonomické krize přichází a odchází, každý z nás jich zažil několik. Jsou běžné a pro ekonomiku potřebné. Co však zůstává, je důvěra. Věříme, že jsme si ji našimi službami v uplynulých letech zasloužili. I v roce 2019 uděláme vše pro to, abychom byli těmi, na koho se budete vždy moci s důvěrou obrátit při řešení finančních záležitostí vás, vaší rodiny či vaší společnosti.