Privátní finance online

Končí Vám fixace až za dva roky? Co s tím?

Návrat na Newsletter Říjen 2017

Úrokové sazby hypotečních úvěrů už opravdu začaly, po dlouhých letech, opět stoupat. A i přesto anebo právě proto, začalo mnoho lidí přemýšlet, jak vysokou splátku svojí hypotéku budou muset platit, až jim za roky, kdy jim končí fixace, banka pošle návrh nové úrokové sazby. A tom, jak by to mohlo vypadat, se zkusíme podívat na následujícím příkladu.

Představte si, že máte hypotéku ve výši dvou miliónů korun se splatností 25 let a fixací na 5 let. Do dneška jste měli sazbu 2,01 % a splátku 8 487 Kč. Nyní přichází první změna fixace a první navýšení sazby a tím i splátky. A jak by mohla Vaše splátka vypadat, pokud sazby budou i dále stoupat si ukážeme na třech variantách scénářů. Optimistická varianta počítá pouze s pozvolným nárůstem úrokové sazby v rozmezí 2,0 – 2,5 %. Druhou variantou mírný nárůst na hodnotu kolem 4 % a nakonec pesimistická varianta, kdy sazba stoupá každé fixační období až na hodnotu 5,25%.

 

VARIANTY

Výše splátky

po 1. změně fixace

po 2. změně fixace

po 3. změně fixace

Po poslední změně fixace

Optimistická

8 644 Kč

8 822 Kč

8 852 Kč

8 972 Kč

Mírný nárůst

8 723 Kč

9 226 Kč

9 694 Kč

10 557 Kč

Pesimististá

8 972 Kč

10 142 Kč

10 913 Kč

11 985 Kč

 

Ovšem i pro ty, kterým vyprší fixace až za dva roky, máme řešení. A tím je refinancovat svoji hypotéku už nyní. Je pravdou, že většina bank toto umožňuje jen s předstihem jednoho roku, ale jsou na trhu i výjimky. Mezi banky které Vám umožní sjednat hypotéku na refinancování jiného úvěru na bydlení v předstihu dvou let, patří například Komerční banka, Wüstenrot hypoteční banka a také Česká spořitelna, ta ovšem tuto vlastnost nemá ve standardní nabídce, ale lze požádat o ni požádat formou výjimky.

Pokud tedy patříte mezi klienty bank, kteří si zoufají, že jim fixační doba nekončí v těchto měsících, kdy jsou sazby ještě relativně nízko, nicméně již se ukazuje jejich stoupající tendence, měli byste se obrátit na svého finančního poradce a nechat si zpracovat nabídku pro možné refinancování.

 

 

Autor článku: Jiří Sýkora, analytik produktového oddělení Swiss Life