Privátní finance online

Nové pojištění profesní odpovědnosti lékařů umí vylepšit pojistnou ochranu lékaře 10 let zpětně.

Návrat na Newsletter Duben 2017

Soudní spory jsou pro lékaře rizikem nejen svým výsledkem, ale i samotným průběhem. Jde totiž o jejich pověst. Za posledních patnáct let se dramaticky zvýšil počet soudních sporů mezi pacienty a lékaři, a tím se riziko zvyšuje. Například pediatr, který odejde do penze, nese podle zákona odpovědnost za úkony u svých dětských pacientů až do osmnácti let jejich věku.

Pojištění profesní odpovědnosti je dlouhodobě zanedbávanou oblastí

Dlouhodobě totiž neexistuje žádné nezávislé odborné poradenství, které by lékařům dalo jasné doporučení, jak toto riziko správně ošetřit. Máme zde jen pojišťovny, které, z logiky věci, prodávají vlastní produkty, to je vše. Sledujeme, že je prodávají špatně a že je neaktualizují. Jde o nedostatečný rozsah rizik, nízké limity, jde o výluky z pojištění. Není výjimkou, že klinika plastické chirurgie je pojištěna na 20 milionů, ale pak zjistíte, že plastické operace z čistě estetických důvodů jsou kryty na minimum nebo vůbec. To samé se týká lékařů kteří operují, ale nejsou krytí. Nebo se jedná o nesmyslně vysokou spoluúčast, klidně i 50 000 Kč. Základní manuál k pojištění profesní odpovědnosti je k dispozici na specializovaných stránkách financeprolekare.cz.

Nový produkt umí vylepšit pojistnou ochranu lékaře 10 let zpětně
Proto jsme do našeho portfolia zařadili produkt pojištění profesní odpovědnosti lékařů, který obsahuje tzv. retroaktivní krytí. Samo o sobě není retroaktivní krytí novinkou. Výjimečnost spočívá v kombinaci toho, že je retroaktivita uplatňována dle podmínek nově uzavřené smlouvy v kombinaci s nejdelší lhůtou v trvání 10 let. A to v rámci základního pojistného, bez nutnosti připlácet. Pro naše klienty lékaře, jde o unikátní příležitost zpětně překlenout dobu, kdy byli pojištění na nízké pojistné částky nebo na chybějící rizika. Platnost retroaktivity se totiž vztahuje jak na navýšené limity plnění, tak i na nově sjednaná připojištění.

O Swiss Life Medical
Swiss Life Medical tvoří exkluzivní tým specialistů Swiss Life a sítě partnerů specializujících se na služby lékařům. Pomáháme lékařům dělat důležitá rozhodnutí během celé jejich kariéry. Našimi službami podporujeme lékaře tak, aby se mohli plně věnovat svým pacientům a svým rodinám.

Autor článku: Adam Babczynski, Swiss Life Medical