Privátní finance online

Pozor na poplatky u hypotečních úvěrů

Návrat na Newsletter Duben 2017

Legislativní změny v oblasti úvěrů na bydlení, které proběhly na konci loňského roku, měly dopad nejen v oblasti tolik mediálně propírané možnosti předčasného splacení, ale i v oblasti, která už není tolik oblíbená – ano, jde o poplatky. Nicméně tady měly změny dopad opačný, i když to na první pohled nemusí být patrné.

Po kontrole aktuálních sazebníků bank, které poskytují hypoteční úvěry, zjistíte změny související s legislativní změnou, jakou bylo například zrušení poplatků za příplatkové služby (možnost předčasného splacení a podobně), ale i změny v oblasti poplatku za vyřízení nebo za ocenění nemovitosti. A právě u tohoto typu poplatku došlo k nejčastějším změnám u bank po prosinci loňského roku a tím ke kompenzaci ztrát na poplatcích vybraných od klientů zejména za výše zmiňované poplatky za předčasné doplacení úvěrů.

 


Ve výše uvedené tabulce jsou shrnuty nejzásadnější poplatky u standardních typů hypotečních úvěrů. Jak je vidět, nemusí jít o zanedbatelné částky, které musejí klienti zaplatit ze svého. Při výběru banky by tak neměla být jediným rozhodujícím faktorem výše úrokové sazby, ale klient by měl pozorně prostudovat i sazebníky jednotlivých bank. A s ohledem na stres z hledání nemovitosti, výběru banky, vyřizování hypotéky a případného stěhování doporučuji přenechat tyto problémy odborníkovi a obrátit se na finančního poradce, který se v této oblasti pohybuje, a může tudíž klientovi pomoci se v této změti informací zorientovat.

Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select

 

Pro více informací nás kontaktujte.