Privátní finance online

Je stáří společenský problém?

Návrat na Newsletter Prosinec 2016

Důchodový systém, zdravotnictví či sociální služby. Stáří si kromě přínosů žádá i zvláštní pozornost celé společnosti. Náklady s tím spojené má podle Čechů hradit především stát. Že to ale zvládne, mu věří jen málokdo.

Přes všechna nesporná pozitiva je prodlužující se délka života ve vnímání Čechů stále spíše problémem. Možná trochu paradoxně dokonce nejvíc pro samotné dnešní seniory. Mladší generace jsou ve vztahu k dlouhověkosti častěji neutrální až pozitivní.

Delší život, to jsou však také vyšší náklady. Nejen osobní, ale i náklady společnosti, státu. Kdo by je tedy měl hradit, nést za ně odpovědnost? Podle naprosté většiny Čechů by tím garantem měl být právě stát. „Na individuální odpovědnost skrz finanční a penzijní instituce stále tlačí jen menšina. Překvapením je poměrně nízká podpora zaměstnavatelského modelu tradičního pro Německo, Rakousko či Švýcarsko,“ komentuje Petr Vitásek, generální ředitel Swiss Life Select.

Přístup státu k zajištění plnohodnotného prožití stáří se přitom podle Čechů nezlepšuje. O opaku je přesvědčeno pouhých 17 procent dotázaných. S přibývajícím věkem je však náš pohled na státní politiku smířlivější. „V médiích často čteme, že o důchodce není postaráno a situace se bude jen a jen zhoršovat. Po odchodu do důchodu ale zjistíme, že to v praxi není tak horké. Zejména města a obce se o své seniory snaží starat. Na druhou stranu je realita, že o důchodové reformě se v česku jen mluví, zasedlo už mnoho komisí, ale reálná výrazná reforma zatím provedena nebyla,“ vysvětluje Petr Soukup, sociolog z Fakulty sociálních věd pražské Univerzity Karlovy.

To však neznamená, že v systému nejsou významné rezervy. Mladší generace se nejčastěji bojí ekonomické stránky. Zvýšené náklady na penze, nižší příjmy, pracovní prostředí pro starší lidi, s tím vším se podle dnešních zaměstnanců české vlády neumí vyrovnat. Důchodci výzvy vidí v bezprostřednějších věcech, hlavně celkovém postoji k společnosti k seniorům. Nepřipravené je podle nich i zdravotnictví a sociální služby. Navíc sami cítí nedostatek vhodného bydlení a překážky na ně kvůli nepřívětivé infrastruktuře čekají i na ulicích a úřadech.

Petr Soukup: Stárnutí není jen o penězích

Důchodový systém se s demografickými změnami skutečně postupně zadrhává a jeho deficity se bez reforem budou jen a jen prohlubovat. Výsledky průzkumu ale jasně ukazují, že připravit se na stárnutí pro stát neznamená jen získat dostatek prostředků na důchody. Současným seniorům chybí věci, kterých si mladší generace bez přímé zkušenosti tolik nevšimnou. Máme dostatek dostupného bydlení? Ulice a úřady přístupné i pro ty, kteří jsou nějak pohybově omezení? Dokážeme seniorům nabídnout smysluplné aktivity pro život ve stáří? Zásadní zároveň je, v jakém zdravotním a fyzickém stavu své stáří prožijeme. Dosud jsme průměrnou délku dožití zvyšovali jednoduše: lepší medicína zabraňuje předčasným úmrtím. Teď je čas na pravý a plošný pokrok. A to nejen v číslech věku, ale i v kvalitě života v jeho závěru. I když s dnešními statistikami spíše jeho druhé polovině.