Privátní finance online

Americký akciový trh prudce roste!

Návrat na Newsletter Listopad 2016

Americký akciový index Dow Jones Industrial Average nabírá v závěru roku na tempu. Poprvé v historii překonal hranici 19 000 bodů, od začátku roku již zhodnotil téměř o 10 %. Velkou měrou k tomuto číslu přispěly události posledních týdnů.

Prezidentské volby skončily překvapením a prvotní reakce kapitálových trhů byla negativní. Očekávalo se vítězství demokratické kandidátky, opačný výsledek vnesl na trhy dočasný chaos. Ten se však pomalu, ale jistě vytrácí s každým novým prohlášením nastávajícího prezidenta. Jeho slova jsou daleko umírněnější než ta předvolební. Donald Trump slibuje velké investice do infrastruktury a obrany a také snižování daní. Také je velmi silně nakloněn dalšímu zvyšování úrokových sazeb. To, spolu s již tradičně dobrými údaji z trhu práce a úspěšnou výsledkovou sezonou, kdy americké společnosti za 3. čtvrtletí vykazovaly vyšší než očekávané zisky, vedlo akcie k dramatickému růstu.

I přes očekávanou korekci, která poněkud srazí aktuální prudký růst, to vypadá, že letošní rok bude pro americké akcie úspěšný. Budoucí vývoj je nyní nejvíce v rukou Donalda Trumpa a jeho administrativy.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select


Pro více informací nás kontaktujte.