Privátní finance online

Silné příběhy aneb představujeme naše klienty

Návrat na Newsletter Září 2016

Do našeho newsletteru jsme zařadili speciální rubriku, ve které vám každý měsíc představíme některého z našich vážených klientů. Tentokrát se prostřednictvím pana Pavla Smítala, generálního ředitele českého zastoupení Johann Malle, podíváme do světa kvalitních postelí a matrací.

Pavel Smítal
generální ředitel českého zastoupení Johann Malle, výroba luxusních postelí



Z pozice generálního ředitele řídí celou investiční skupinu WIS Group Europe. Obzvláště hrdý je ale na velmi úspěšný počin posledních let – znovuvzkříšení značky Johann Malle, ryze českého výrobce kontinentálních postelí a matrací. A že svojí prací opravdu žije, dokládá i fakt, že sám spí výhradně na postelích Johann Malle, které mu pomohly zatočit i s bolestmi zad.

Ke společnosti Johann Malle přivedla Pavla Smítala poměrně klikatá cesta. Dětský sen léčit zvířata v 18 letech vyměnil za rozhodnutí stát se majitelem a provozovatelem hotelu. Po dokončení školy tak nastoupil jako provozní restaurace, nicméně stereotypní práci vydržel pouhých 5 měsíců. „Hned nato jsem začal pracovat jako provozní ředitel sítě barů, kde jsem během šesti let zjistil, že mě kromě provozu gastronomických zařízení zajímá i ekonomika a čísla s ní spojená. Proto jsem pak zamířil do účetní a ekonomicko-poradenské společnosti, odkud jsem přešel do WIS Group Europe, jehož součástí je i společnost Johann Malle. Nejdříve jsem působil v pozici hlavního ekonoma, po čase jsem postoupil do funkce ekonomického ředitele a následně na generálního ředitele,“ popisuje svůj úspěšný postup.

Potomkům původních zakladatelů společnosti Johann Malle poskytovala ekonomická divize WIS Group Europe zpočátku poradenství v oblasti znovuuvedení značky na trh. V průběhu spolupráce ale do společnosti vstoupila jako společník, kdy WIS Group Europe přinesla investiční kapitál potřebný k dalšímu rozvoji značky.

V roce 2014 od původních vlastníků odkoupila celý zbytek obchodního podílu a v současné době je jediným vlastníkem. Společnost Johann Malle se podařilo stabilizovat a najít její místo na trhu. „Nejvíce hrdý jsem na to, že jsme ryze česká společnost, která zaměstnává české řemeslníky – truhláře, švadleny a čalouníky. Pokud si zakoupíte výrobek Johann Malle, podporujete naši ekonomiku. S tím spojená výhoda je i to, že se kdykoli můžete přesvědčit o kvalitě naší výroby a použitých materiálech osobně v našich dílnách, postele Johann Malle totiž vznikají nedaleko od Prahy. Díky vlastní výrobě je také každá postel unikátní. Zákazník si může zvolit jakýkoli individuální rozměr, potah, moření dřeva či atypický tvar celé postele. To ostatní výrobci nabídnout nemohou.“

Bolavá záda řeší kvalitní postel
Češi jsou povahou spořiví, nicméně u spaní to tak úplně neplatí. Informovanost o důležitosti kvality spánku a matrací se neustále zvyšuje. „Společně s našimi zákazníky řešíme nejen design postele, ale hlavně výběr vhodné tuhosti matrace, výšky polštáře a předcházení či řešení obtíží s bolavými zády. Co se týká zdravotních obtíží, vše navíc konzultujeme s naším fyzioterapeutem. Naši zákazníci jsou často velmi zaměstnaní a potřebují opravdu kvalitně odpočívat a regenerovat své tělo, aby vydrželi náročné tempo svého zaměstnání,“ vysvětluje Pavel Smítal. „Pozitivně vnímám i to, že naši zákazníci začínají se stejným důrazem řešit i matrace a postele pro své děti,“ dodává. Nepromarnit žádnou příležitost Vzhledem k rozsahu činnosti celé skupiny WIS Group Europe Pavlu Smítalovi příliš volného času opravdu nezbývá. Jako pozitivum vnímá fakt, že i jeho partnerka pracuje pro společnost Johann Malle, takže z její strany má ve svém pracovním vytížení plnou podporu. „A když už se přece jen nějaké volno ‚podaří‘, trávím je aktivně se svojí rodinou a přáteli, které se snažím přivést ke svým koníčkům. Je to především sport: v zimě snowboarding, v létě potápění a jachting. Voda je pro mě nejkrásnějším živlem, krásná, životodárná, obdivuhodná, přesto nebezpečná a svá. Obzvláště potápění mě učí obrovské pokoře a respektu.

Svět pod vodou je jiný, pohltí vás, vtáhne do sebe a nedovolí myslet na každodenní starosti.“ Profesně se Pavlu Smítalovi neobyčejně daří, jaký je ale jeho životní cíl? „Neustále toužím poznávat nové věci a nové, pozitivně smýšlející lidi. Chtěl bych nepromarnit žádnou příležitost, které se mi dostane. A jednou, až přijde správná chvíle, chci odejít z Čech, koupit hotel, který budu s rodinou provozovat, a splnit si tak svůj sen z mládí…“

Moje Swiss Life Select