Privátní finance online

Jak cestovat po Švýcarsku?

Návrat na Newsletter Srpen 2016

Minulý měsíc jsme vám představili několik zajímavých míst, která stojí za návštěvu. Nyní vám poradíme, jak ve Švýcarsku můžete cestovat. Do Švýcarska můžete přijet různými způsoby. Cesta autem, dlouhá zhruba 700 km, Vám zabere okolo 8 hodin. Pokud nechcete řídit nebo jet vlastním autem, můžete také využít noční vlak, který tuto trasu zvládne za 15 hodin. Pokud se Vám zdá cesta vlakem dlouhá, můžete využít také autobus, který trasu projede za 10 hodin nebo nejrychlejší možnost – letadlo. Z Prahy létá přímá linka do Curychu i do Ženevy.

Autem po Švýcarsku
Švýcarsko není od České republiky tak daleko, jak si mnozí myslí. Horské středisko Samnaun je od Prahy vzdáleno 587 km, Curych pak 700 km, tuto trasu zvládnete okolo 8 hodin. Dálnice ve Švýcarsku podléhají poplatkům – pro motorová vozidla do celkové váhy 3,5 t je k dispozici roční známka za cenu CHF 40,- a můžete ji zakoupit již v ČR. Svícení ve Švýcarsku ve dne není povinné, ale doporučené. Ve Švýcarsku je obecně na dálnici stanovená max. rychlost 120 km/h, v obcích většinou mezi 30 a 50 km/h. Na tzv. rychlosilnicích většinou 100 km/h a na hlavních a vedlejších silnicích mimo obce 80 km/h. Striktně dodržujte dopravní předpisy, nečekejte žádnou toleranci. Při plánování cesty je potřeba počítat s tím, že některé horské průsmyky jsou od cca října do května uzavřeny. Průjezdnost průsmyků si ověřte před svou cestou.


Swiss Travel Systém (STS)
Se Švýcarským dopravním systémem se cestuje po celém Švýcarsku s jedinou jízdenkou. Swiss Pass umožňuje během individuálně zvolené doby platnosti libovolné cestování vlaky, autobusy a loděmi. V ceně jsou i panoramatické vlaky jako Ledovcový expres. Stejně jako hromadná doprava v 75 švýcarských městech. Swiss Travel Pass platí také jako Museum Pass, který vás opravňuje ke vstupu do 480 muzeí.

Nejkrásnější panoramatické trasy
Cestovat jako opravdoví Švýcaři – Swiss Travel System to umožňuje. Žádná země na světě nenabízí lépe vybudovanou síť veřejné dopravy. Vlakem, autobusem a lodí poznáte sami nejlépe i ty nejodlehlejší kouty Švýcarska. A cestou lákají snová panoramata, idylické vesničky, majestátní vrcholky hor a rozlehlá jezera.

Ledovcový express
Z Engadinu k Matterhornu nebo obráceně za sedm a půl hodiny. Žádná cesta není krásnější než s Ledovcovým expresem. Na své cestě ze Svatého Mořice do Zermattu překonává tento červeno-bílý vlak Alpy, noří se do 91 tunelů a přejíždí 291 mostů.


Bernina Express
Bernina Express umí ukázat hodně a je to nejhezčí zážitek z Alp. Vlak stoupá z Churu do Engadinu a pozvolna se proplétá za průsmykem Bernina údolím Poschiavo do italského Veltlinu až do Tirana. V létě lze pokračovat autobusem dále do Lugana.


GoldenPass Line
Tato linka propojuje více míst. V novém expresu Luzern-Interlaken překonáte průsmyk Brüniggpass, dojedete do Interlakenu a pokračujete s BLS až do Zweisimmenu. Vlakem GoldenPass Panoramic nebo GoldenPass Classic minete Gstaad a skončíte v Montreux na Ženevském jezeře.


Wilhelm Tell Express – Expres Viléma Tella
Expres Viléma Tella není jen tak nějaká panoramatická trasa. Zde se spojuje loď s vlakem a dvě z nejkrásnějších oblastí Švýcarska do prvotřídního cestovního zážitku. Vychutnejte si plavbu přes jezero Vierwaldstättersee na palubě historického kolesového parníku. Ve Flüelenu přestoupíte do panoramatického vagónu 1. třídy SBB, který vás doveze světoznámou Gotthardskou dráhou do slunného Tessinu.


Lavaux-Linie
Kdo jede z Ženevy do Brigu, objeví mezi Lausanne a Montreux vinice v Lavaux, které jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Trasa ovšem nabízí více: olympijské město Lausanne, Montreux, kolébku jazzového festivalu, město Martigny, bránu do průsmyku Sv. Bernarda a na konec Brig.


Palm Express
Cestu plnou kontrastů zažije ten, kdo se vydá poštovním autobusem od ledovců v Engadinu k palmám v Luganu. Malebnými engadinskými vesničkami se jede na 1 815 metrů vysoký průsmyk Malojapass a pak dolů do Val Bregaglia. V Castasegně přejede autobus hranice do Itálie a zanedlouho dorazí do městačka Chiavenna.


Pokud se do Švýcarska vydáte, přejeme vám příjemnou cestu a nezapomenutelné zážitky.