Privátní finance online

Vydejte se poznávat krásy Švýcarska

Návrat na Newsletter Červenec 2016

Novinkou v cestování po Švýcarsku je velký okruh Grand Tour, po kterém ujedete celkem 1 600 kilometrů, projedete všechny jazykové oblasti, překonáte pět průsmyků, navštívíte 22 jezer a poznáte 11 švýcarských míst, která jsou zapsána na seznamu přírodních nebo kulturních památek UNESCO. Nyní vám představíme několik zajímavých zastávek této trasy.

Bern

Při leteckém pohledu se vám může zdát, že se díváte na Český Krumlov. Poloha nad řekou Aare je podobně malebná a v létě láká místní plavce. Při procházce byste neměli minout Bundeshaus s vodotrysky, staré město s katedrálou, z jejíž věže je jedinečný výhled, nezbytný příkop s medvědy, kteří dali městu jméno, a podloubí zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO s obchůdky a restauracemi, které měří celkem šest kilometrů. Najdete zde dokonce i orloj, i když skromnější než ten pražský.



Rhétská dráha

Jedna z nejznámějších železnic ve Švýcarsku, jedinečná Rhétská dráha, jejíž první úsek byl vybudován již v roce 1889. Dnes jsou úseky Albula a Bernina dokonce zapsány na seznam světových památek UNESCO.



Fribourg

Na pomezí německy a francouzsky hovořící části Švýcarska na tzv. Röstigraben – tedy příkopu z tradičního bramborového jídla rösti – leží město Fribourg. Odtud sjedeme do hornaté oblasti francouzsky mluvícího Švýcarska – do sýry proslulého Gruyères a do mondénního Gstaadu.



Jura

Pohoří, které připomíná Beskydy nebo Šumavu, je řídce obydlené a skrývá mnoho pokladů z hodinářského průmyslu. Hlavní město hodinek La Chaux-de-Fonds, ve kterém najdete největší hodinářské muzeum, je další z pokladů UNESCO. A navíc se tu vyráběl a už zase vyrábí absint. Další zastávkou je jedinečný přírodní amfiteátr Creux du Van.



Ticino
Nejjižnější část země, to je italský kanton nazvaný Ticino. Za návštěvu určitě stojí město Bellinzona. Její tři hrady Bellinzonu dostaly na seznam památek UNESCO. To nejmalebnější z Ticina čeká návštěvníky v údolích, a to například ve Valle Maggia, s průzračnou řekou, kamennými domy a restauracemi grotto, které původně sloužily jako vinné sklepy.

 

Autor článku: Kateřina Kopcová, Swiss Life Select