Privátní finance online

Majetek ve fondech roste

Návrat na Newsletter Květen 2016

Podle poslední tiskové zprávy Asociace pro kapitálový trh (AKAT) se fondovému trhu daří. K 31. 3. 2016 bylo ve fondech kolektivního investování zainvestováno 387,96 mld. Kč. Je to nejvyšší objem peněz, jaký kdy ve fondech měly české domácnosti a instituce uloženy.



Objem majetku roste ve fondech dlouhodobě. Na růst objemu má vliv zhodnocování aktiv fondu a přítok nových peněz, ať už to jsou rozběhnuté historické pravidelné investice, nebo noví investoři s novými jednorázovými či pravidelnými investicemi.

Růstový trend je potvrzením toho, že občané vnímají tento produkt pozitivně. Zvlášť v dnešní době, kdy je složité najít vhodný produkt pro dlouhodobou tvorbu rezerv, který přináší rozumné zhodnocení s rozumným rizikem. I přesto však, na rozdíl od jiných vyspělých zemí, tvoří fondy pouze zlomek celkových úspor domácností. Nadále převládají zejména peníze v uložené v bance na běžných a spořicích účtech.


Paradoxní je, že investování do fondů má nejmenší podíl na úsporách domácností i přesto, že přináší nejvyšší potenciální zhodnocení úspor. Naopak bankovní účty s téměř nulovým zhodnocením mají podíl největší. K výraznému snížení zhodnocení došlo i u stavebního spoření. Loni zakládané smlouvy již nesly pouze 1% výnos, letos dokonce 0,5%. I přesto mají Češi v tomto produktu téměř 15 % svých celkových úspor.

Pravda je, že ani investiční fondy v loňském i letošním roce nedosahují závratných výsledků. Kapitálové trhy jsou rozkolísané a ovlivňované mnoha nepříznivými faktory, jako je nízké tempo růstu světové ekonomiky, pokles ceny na trhu ropy, nízká inflace ve vyspělých zemích a podobně. I přesto však za rok 2015 dokázaly fondy přinést vyšší zisk než ostatní produkty. Příkladem může být fond globálních akcií NN (L) Global Equity CZK, jeden z nejvyužívanějších fondů z nabídky doporučených fondů Swiss Life Select, který v loňském roce zhodnotil o 5,43 %.

V případě, že máte o investování zájem, neváhejte kontaktovat svého finančního poradce.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Pro více informací nás kontaktujte.