Privátní finance online

Sociálně odpovědné investování

Návrat na Newsletter Duben 2016

Jedním z investičních trendů, zejména vyspělé části Evropy, je takzvané sociálně odpovědné investování (SRI – socially responsible investing). Nejde přitom o žádnou novinku. Investiční přístupy, které kromě čistě finančního hlediska berou v potaz i ta méně pragmatická, tu jsou již přinejmenším od 60. let minulého století. Jejich prapůvodní základy bychom našli v náboženských nařízeních, která, aplikováno na investování, nepřipouštějí investice do společností vydělávajících na alkoholu, hazardu, tabáku nebo také například na zbraních. V 70. letech dostala oblast SRI širší rozměr, který byl patrný například na odporu investorů držet akcie společností, jejichž zisk byl spojen s jihoafrickým apartheidem.

SRI má v dnešním investičním světě tři základní principy, které jsou brány na zřetel – životní prostředí, sociální odpovědnost a corporate governance (způsob řízení společností). Tyto principy jsou uplatňovány dvěma základními nástroji – výběr společností, do kterých investor (ne)směřuje své peníze, a aktivní akcionářská politika, která hlasováním na valných hromadách ovlivňuje fungování společností.

Nejvýraznější podskupinou, která je často s celým konceptem SRI zaměňována, je takzvané zelené investování. Tedy investování do společností spojených s alternativními zdroji energie a ochranou životního prostředí. V tomto případě se sociálně odpovědný motiv velmi dobře kloubí s motivem ekonomickým. Stačí se podívat na Německo, které od fukušimského incidentu masivně podporuje výstavbu nových solárních a větrných elektráren. Dnes Německo vyrobí necelou třetinu energie právě z obnovitelných zdrojů, v roce 2050 má být podíl alternativní energie 80 procent.

Podobně důležitý je, nebo spíše bude, přístup Číny. Ta se nyní nachází ve fázi transformace na vyspělou ekonomiku a chce se do budoucna chovat více ekologicky a zajistit udržitelný růst. Při pohledu na šedý závoj nad Pekingem je zřejmé, že to s sebou ponese nemalé náklady (rozuměj investiční příležitosti).

Podílet se na sociálně odpovědném investování lze i prostřednictvím podílových fondů. Nejsnadnějším řešením je vybírat takové fondy, které jsou primárně zacíleny na oblasti udržitelného rozvoje. Příkladem může být Generali Fond živé planety. Jedná se o akciový fond zaměřený na společnosti působící v segmentech obnovitelných zdrojů energie, vodního hospodářství nebo ochrany klimatu. Výhodou fondu oproti dále uváděným produktům je jeho měnové zajištění do CZK.

Sektorové rozdělení a nejvýznamnější pozice Generali Fondu živé planety


Sociálně odpovědné fondy na našem trhu nabízejí i společnosti Pioneer a BNP Paribas (Parvest). Posledně jmenovaná má ve svém portfoliu hned několik fondů SRI, přičemž na našem trhu jsou dostupné dva – BNPP (L1) Equity World Aqua a Parvest SMaRT Food.

Prvně jmenovaný fond – BNPP Equity World Aqua – míří do sektoru vodního hospodářství. Voda tvoří zdaleka největší část infrastrukturního trhu, což s sebou nese i nejvíce investičních příležitostí. Ty jsou spojeny s výrobou zařízení pro čerpání a distribuci vody, infrastrukturními projekty, zavlažováním, čištěním, recyklací a dalšími podobory vodního hospodářství. Celý trh má hodnotu zhruba 600 mld. USD a roste přibližně sedmiprocentním tempem ročně.

Plánované náklady na infrastrukturní projekty v období 2005–2030 (v bil. USD)


Sektorové zaměření fondu BNP World Equity Aqua



Druhý ze jmenovaných fondů – Parvest SMaRT Food – je zaměřen na oblast zemědělství, produkce a distribuce potravin. Do fondu jsou vybírány pouze takové společnosti, které se při výrobě zabývají otázkou životního prostředí a přispívají tak k udržitelnému růstu. Nenajdeme mezi nimi žádné společnosti, které produkují geneticky upravené organismy (GMO), první generaci biopaliv, nebiologická hnojiva nebo palmový olej. Zajímavostí je, že fond má pětiprocentní strop například na společnosti produkující tabák a alkohol a dvacetiprocentní strop na společnosti produkující nezdravá jídla („junk food“). Při výběru společností je zohledňována široká paleta dalších aspektů, jako je ochrana zvířat, produkce CO2 a chemického odpadu, využití půdy nebo bezpečnost práce.

Sektorové rozložení a regionální rozložení fondu Parvest SMaRT Food



Sociálně odpovědné investování je určitě téma, které bude na náš trh v budoucnu pronikat stále silněji. Nejde jen o nabídku speciálně zaměřených fondů, ale dá se očekávat, že i investiční společnosti a další velcí správci aktiv, kteří drží nezanedbatelný podíl akcií na trhu, budou uplatňovat přístupy SRI vůči společnostem, jejichž akcie drží.

V případě, že máte o investování zájem, neváhejte kontaktovat svého finančního poradce.

 

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

 

Pro více informací nás kontaktujte.