Privátní finance online

Rusko. Zlatý důl výnosnosti, který není pro každého

Návrat na Newsletter Březen 2016

Uhodli byste, že v roce 2015 byly jednou z nejvýnosnějších investičních příležitostí ruské akcie? I přes pokračující pád ceny ropy přinesly téměř 25% výnos. Částečně díky aktivním krokům ruské vlády k podpoře ekonomiky, jež uvolnila kurz rublu a udržela na uzdě státní rozpočet. Jinak by ropa akcie stáhla nemilosrdně s sebou dolů. Slabá ropa se však projevila na kurzu rublu. Proti dolaru ztratil 18 % a výrazně zredukoval zisky nezajištěných investorů.

Ropa bude pro další vývoj klíčová. V posledních týdnech zasprintovala k 40 dolarům. Spolu s ní vyskočily i ruské akcie (index MICEX +9 %) a rubl si proti dolaru připsal 7 %.

I přes pozitivní vývoj musí investoři i nadále počítat s tím, že se pohybují na vysoce rizikovém hřišti. Sčítají se zde rizika politická, ekonomická a tržní. Ekonomika bude i dál silně závislá na ropě, jejíž cenu určuje někdo jiný. Brzdit ji budou korupce, neefektivní státní správa a nerozvinutá infrastruktura. Samostatnou kapitolou jsou mocenské ambice hlavy státu.

Rusko zkrátka není pro každého. Důraz na diverzifikaci je zde důležitější než kde jinde. Vyhněte se spekulacím na jednom či dvou akciových titulech. A především stále myslete na měnové riziko.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select


Pro více informací nás kontaktujte.