Privátní finance online

Střední Evropa je na vzestupu!

Návrat na Newsletter Říjen 2015

Kde hledat zajímavé akciové výnosy a nebrat přitom na sebe riziko spekulanta? Tuto otázku si musí investoři nyní klást obzvláště důkladně.

Akcie vyspělých zemí jsou určitě základem každého rozumného portfolia, nicméně v krátkodobém výhledu žádné zázračně vysoké výnosy čekat nemůžeme. S nízkou cenou ropy a rostoucím geopolitickým napětím se zase investice do akcií „emerging markets“ začínají vymykat míře rizika, kterou je běžný investor ochoten akceptovat.

Na otázku kam za výnosy tak může být jednou z odpovědí – domů. Tedy do střední Evropy, naši zemi nevyjímaje. Důvodů, proč by nás měla střední Evropa zajímat, je hned několik. Vysoké tempo růstu HDP (hrubý domácí produkt) je asi první, co stojí za povšimnutí. Nízká nezaměstnanost, růst vnitřní spotřeby a maloobchodních tržeb nebo nezáporná inflace stojí za viditelným oživením celého regionu, o který se začínají velmi aktivně zajímat investoři z celého světa. Přidejme politickou stabilitu a máme atraktivní investiční příležitost. Vedle spotřebního sektoru stojí za zmínku i sektor finanční. Zejména české a polské banky jsou jedny z nejziskovějších v Evropě.

Podíváme-li se na obchodní potenciál například v hypotékách, kde středoevropské domácnosti výrazně zaostávají za zbytkem Evropy, dá se očekávat, že je a spolu s nimi celý sektor čeká i nadále zisková budoucnost. Těžit z toho však nemusí jen banky, ale i ti, kdo si na ně a na celý region vsadí.

V případě, že máte o investování zájem, neváhejte se obrátit na svého finančního poradce.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Pro více informací nás kontaktujte.