Privátní finance online

Kam jsou investovány peníze, které si ukládáme na penzi?

Návrat na Newsletter Září 2015

Výkonnost jednotlivých fondů se odvíjí od složení jejich portfolia, od zkušenosti správců, od aktuální situace na trhu a od spousty dalších faktorů. Účastnické fondy jednotlivých doplňkových penzijních spoření bohužel nemají svá historická data, která bychom mohli srovnávat. Svoji historii a zkušenosti s investicemi však mají správci těchto investičních portfolií.

U Conseq Penzijní společnosti se o finanční prostředky klientů aktivně starají odborníci z Conseq Investment Management, a.s. Svojí povahou a vlastnostmi se doplňkovému penzijnímu spoření Zenit značně podobá produkt Horizont Invest, který je typem produktu tzv. „životního cyklu“. Investor si volí v rámci investiční strategie typ svého portfolia, které se automaticky přizpůsobuje právě tomu, ve které fázi životního cyklu se nachází. Čím blíže cílovému (konečnému) datu, tím větší zastoupení konzervativních fondů klient v portfoliu má a naopak ubývá fondů akciových. Tak aby byl investor chráněn před případným propadem akciových trhů před koncem svého programu.

Horizont Invest je produktem, jenž již má svoji dlouhou historii a je tak vhodným podkladem pro zhodnocení práce, kterou investiční správci odvádí. V případě, že bychom brali v úvahu počátek investování 1. 1. 2004, současné zhodnocení investovaných prostředků je dnes, po více jak 10 letech, vyšší než 50 % původní hodnoty.

Struktura portfolií penzijních společností
Každá z osmi penzijních společností, které na českém trhu máme, obhospodařuje více účastnických fondů. Povinně musí všechny mít konzervativní účastnický fond. Dále se nejčastěji objevují fondy dynamické, vyvážené, dluhopisové apod. Například Penzijní společnost (dále jen PS) Conseq má svůj nejdynamičtější účastnický fond označen jako Globální akciový účastnický fond (dále jen ÚF) právě proto, že je tvořen převážně investicemi do akcií z celého světa. Dluhopisový ÚF také u Conseq PS je tvořen v průměru 90 % dluhopisy, z čehož je jedna třetina zaměřena na státní dluhopisy České republiky. V porovnání s ostatními penzijními společnostmi se Conseq PS složením svých portfolií výrazně liší od jiných PS. Srovnání s PS Česká pojišťovna a Česká spořitelna je zobrazeno v následujícím grafu.

Srovnání portfólií vybraných účastnických fondů penzijních společností


Na škále od 1 do 7, kdy jedničku má produkt nejméně rizikový a sedmička patří produktu s nejvyšší rizikovostí, má Globální akciový ÚF rizikovou pozici na čísle 5. A stejně je na tom i dynamický ÚF od České spořitelny, který má také rizikovost 5. Zastoupení akcií se však v ÚF od České spořitelny pohybuje pouze do 50 % z celkové struktury portfolia, takže výnosnost tohoto fondu sice byla v loňském roce krásných 7,02 %, ovšem Globální akciový ÚF od Conseq dokázal svým klientům připsat 12,7 %.

Pokud bychom se pustili do srovnání méně rizikových účastnických fondů, jejichž rizikovost je na stupni 3, dostaneme se také k zajímavým závěrům. Conseq PS má ve svém dluhopisovém ÚF nulové zastoupení akcií – na rozdíl od obou vybraných vyvážených ÚF. To by mělo znamenat, že nebude dosahovat tak vysokého zhodnocení. Opak je však pravdou. Za loňský rok se Consequ podařilo účastníkům dluhopisového ÚF připsat na účet výnosy ve výši 5 %. Vyvážený ÚF České spořitelny dosáhl zhodnocení 4,1 % a České pojišťovny pouze 2,66 %.

Struktury portfolií se samozřejmě neustále mění a každé z nich i odlišně reaguje na aktuální dění na trhu. V letošním roce jsme již zaznamenali několik momentů, které mohly mít vliv na vývoj hodnot. Mírný pokles zaznamenaly fondy v důsledku problémů v Řecku, zejména na přelomu června a července. Výrazný pokles však ukazují výsledky z konce srpna. Nejen dynamické fondy, ale i ty méně rizikové zareagovaly na prudký pokles cen ropy, který otřásá například i ruskou ekonomikou. Velká spousta fondů nyní dosahuje mínusového zhodnocení. Výhodou penzijního spoření je pravidelnost placení příspěvků, kdy každý měsíc nakupuje penzijní společnost klientovi za jeho příspěvky podílové jednotky. Za celý rok se tak ceny nákupů zprůměrují. Nyní tedy kupujeme podílové jednotky za „levno“ a předpokládáme, že do konce roku na nich ještě nějaké procento vyděláme.

Zmíněná výhoda, která tkví v placení měsíčních příspěvků, se projevuje nejvíce právě u dlouhodobých investic, kdy je kolísání hodnot ku prospěchu a dopředu se s nimi počítá. Nic nemůže růst do nekonečna a čas od času musí některé tituly spadnout. Proto je velice důležité využívat dynamické investiční strategie u produktů s dlouhodobým horizontem. A v případě, že se bojíme jít do velkého rizika, do produktů vysoce volatilních, můžeme využít fondy zaměřené více na dluhopisy, které jsou bezpečnější. Jak jsme si ukázali například u doplňkového penzijního spoření u společnosti Conseq, konkrétně u dluhopisového účastnického fondu, i tato cesta je pro klienty zárukou výdělku. Zárukou toho, že jim jejich finance nepohltí inflace. Držet finanční prostředky určené na penzi v konzervativních produktech, jako jsou transformované fondy, není nejšťastnějším řešením.

Autor: Jan Macek, analytik produktového oddělení

 

Pro více informací nás kontaktujte.