Privátní finance online

Velká trojka má podíl 80 % na trhu hypoték

Návrat na Newsletter Srpen 2015

Hypoteční trh podléhá neustálému vývoji. Hýbe s ním především konkurenční boj mezi bankami. A i přesto, že se rozšiřují nabídky v oblasti úvěrování bydlení malými bankami, obsluhovala v posledním kvartále velká trojka (Česká spořitelna, Hypoteční banka a Komerční banka) téměř 80 % trhu hypoték v České republice, a to v následujícím pořadí:

  1. Česká spořitelna   27,1 %
  2. Hypoteční banka  26,5 %
  3. Komerční banka   26,2 %

A to je oproti konci loňského roku nárůst téměř o 3 %. Je vidět, že i přes již zmíněný nárůst podílů malých bank (typu mBank, Equa bank, Expobank) si tito velcí hráči upevnili svoji nadvládu nad hypotečním trhem. Tento fakt je ovšem potřeba zasadit do kontextu faktu, že právě tyto malé banky nereportují svoje výsledky ministerstvu pro místní rozvoj, odkud údaje o podílech přicházejí. Další změnou oproti konci roku 2014 je i to, že Česká spořitelna sesadila specialistu hypotečního trhu, Hypoteční banku, z pomyslného trůnu poskytovatele hypoték. To se jí podařilo zejména pomocí dravější úrokové politiky, kterou si může díky své velikosti, a zejména díky depozitům, které spravuje, dovolit.

Objemy sjednaných hypoték (v tisících)

Zdroj: Hospodářské noviny a MMR


Tuzemské banky v prvním pololetí letošního roku poskytly podle odhadů Hypoteční banky hypoteční úvěry za bezmála 90 miliard korun, což by na konci roku znamenalo – pokud tento trend vydrží – meziroční nárůst cca o 20 procent. Za celý letošní rok očekáváme, že objem poskytnutých hypoték přesáhne hranici 170 miliard korun.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR)

Pokud tedy bude druhá polovina roku stejně silná jako ta první a odhad vyjde, jednalo by se o další rekord v oblasti hypoték. Ale to je fakt, na který si alespoň v této části finančního trhu již pomalu zvykáme. Otázkou tedy je, zda mírný nárůst úrokových sazeb neovlivní žadatele o úvěr natolik, že svůj záměr pořídit nemovitost odloží.

Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select

Pro více informací nás kontaktujte.