Privátní finance online

Aktuální vývoj řecké krize

Návrat na Newsletter Červenec 2015

V posledních týdnech jsme byli svědky eskalace řecké krize, kdy se o budoucnosti státu rozhodovalo z hodiny na hodinu. Pragmatismus však zvítězil a obě strany, tedy jak dlužník, tak věřitelé, pochopili, že z případného odchodu země z eurozóny by neprosperoval nikdo, zejména ne občané Řecka.

V dnešních dnech řecký parlament velmi rychlým tempem schvaluje přísné úsporné kroky, které jsou podmínkou pro poskytnutí půjček. Spotřebitelé si musí zvyknout na vyšší DPH, důchodci zase na nižší důchody. Při pohledu na strukturu řeckého dluhu je zřejmé, že největší slovo měli zástupci evropských států v čele s Německem a Francií.

Zahraniční věřitelé Řecka (mld. EUR)

Kapitálové trhy na dočasný smír zareagovaly pozitivně. Výnosy řeckých dluhopisů se vrátily na hodnoty kolem 10 %, kde jsou již od začátku roku, německé dluhopisy se z maxim téměř 1 % aktuálně pohybují na hodnotách kolem 0,7 %.

Vývoj budeme nadále pečlivě sledovat, nicméně alespoň pro několik následujících měsíců to vypadá, že se budeme moci soustředit i na jiná témata, než je zadlužené Řecko.

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select