Privátní finance online

Alternativ MAX – produkt na krytí poklesu příjmů v penzi

Návrat na Newsletter Červen 2015

Většina lidí kolem třiceti let si dnes již uvědomuje, že spoléhat se na stát, že se o ně v penzi postará, je mylná představa. Je jasné, že každý zodpovědný občan, který si chce v penzi udržet určitý standard, se bude muset na toto období připravit i s pomocí vlastních zdrojů. K zajištění se na tuto dobu je možné využít mnoho nástrojů a zcela určitě není na trhu jeden univerzální produkt, který by bylo možné použít pro každého. Vhodným řešením tak může být kombinace několika produktů, jako je například Důchodové penzijní spoření se státním příspěvkem v kombinaci s životním pojištěním, případně s programem pravidelných investic.

Mnoho klientů očekává, že se jim v důchodu sníží příjem a že se budou muset omezit. Většina z nich ale vlastně nemá reálnou představu nejenom o svých budoucích příjmech a o zdrojích těchto příjmů, ale ani o výši životních nákladů v penzi. Základním úkolem je tedy definovat finanční díru, což je rozdíl mezi životními náklady a příjmy ze státní penze, a najít způsob jejího pokrytí.

Jedním z produktů, kterým je možné vytvořit dostatečnou rezervu na pokrytí finanční díry v penzi, je nové životní pojištění Alternativ MAX. Produkt Alternativ MAX kombinuje pojištění a investování se středně až dlouhodobým investičním horizontem. Přináší řešení pro klienty, kteří hledají pojistnou ochranu a kteří zároveň chtějí investovat do fondů. Přidanou hodnotou produktu je unikátní systém bonusů, který maximalizuje konečnou kapitálovou hodnotu účtu na konci pojištění.

Bonusový systém

Věrnostní bonus
Klientovi bude při splnění podmínek uvedených v pojistných podmínkách od pátého roku pojištění každých pět let připisován věrnostní bonus na běžný podílový účet. Výše bonusu se vypočítá pro každé pětileté období z aktuální báze věrnostního bonusu. Počáteční výše báze věrnostního bonusu je 105 % ročního pojistného v době uzavření pojistné smlouvy.

Bonus při dožití
V případě, že bude pojistná smlouva trvat až do konce pojistné doby (minimálně však 10 let), výše pojistného bude po celou pojistnou dobu minimálně 1 000 Kč měsíčně a ke konci pojištění nebude na smlouvě evidován dluh na pojistném, bude klientovi připsán ke konci pojistné doby na běžný podílový účet navíc jednorázový bonus, tzv. bonus při dožití. Tento bonus bude vypočten z aktuální výše báze bonusu při dožití (počáteční výše báze bonusu při dožití odpovídá 105 % celkového ročního pojistného sjednaného v minimální výši dle obchodních podmínek v době uzavření pojistné smlouvy).

Jak velké bonusy budou vypláceny?

*Efektivita bonusu je počítána jako výše celkového bonusu vůči celkově zaplacenému pojistnému.
(Výše bonusu je závislá na nastavené měsíční platbě a době trvání smlouvy.)

Hlavním pojištěním produktu Alternativ MAX je investiční životní pojištění pro případ smrti pojištěného během trvání pojištění nebo pro případ dožití se pojištěného sjednaného konce pojištění. K hlavnímu pojištění lze v průběhu pojistné doby sjednat různé druhy připojištění pro případ úrazů nebo nemoci. Při uzavření pojistné smlouvy je k hlavnímu pojištění automaticky sjednáno připojištění zproštění od placení pojistného v případě přiznání III. stupně invalidity.

V praxi to tedy znamená, že pokud bude klientovi přiznán III. stupeň invalidity, převezme pojišťovna platbu pojistného za pojistníka, takže i v případě plné invalidity, která přináší poměrně zásadní snížení dosavadních příjmů, bude klient schopen vytvářet rezervu na krytí finanční díry v penzi.

Invalidita v číslech

Mnoho lidí se domnívá, že se jich invalidita netýká. To se ale pletou!

Invalidita hrozí každému bez ohledu na věk, povolání nebo pohlaví. Vždy má zásadní finanční dopad a nezáleží na tom, zda jde o živitele rodiny, samostatně žijící osobu nebo třeba studenta.

V České republice bylo na konci roku 2014 vypláceno celkem 417 186 invalidních důchodů a jednoznačně převažuje invalidita III. stupně.
Průměrná výše důchodu u invalidity III. stupně je 10 973 Kč.

V roce 2014 bylo nově přiznáno přes 32 000 invalidních důchodů, z toho 10 800 pro invaliditu III. stupně.

Invalidita zcela určitě není jen okrajovým rizikem a krytí tohoto rizika má rozhodně svůj význam.

Alternativ MAX s unikátními bonusy a automatickým připojištěním zproštění od placení je tedy zajímavým řešením na tvorbu rezervy na penzi. V případě zájmu neváhejte kontaktovat svého finančního poradce.

Autor: Kamil Durčák, analytik Swiss Life Select


Pro více informací nás kontaktujte.