Privátní finance online

Investice do japonského oživení

Návrat na Newsletter Únor 2015

Japonsko patří spolu se Spojenými státy a západní Evropou mezi hlavní představitele tzv. rozvinutých ekonomik. Z pohledu akciových investorů tedy mezi ty země, které nabízejí dlouhodobě nejstabilnější výnosy na svých trzích.

 

Stejně jako všechny ekonomiky se však i Japonsko potýká s nemalými problémy. I přesto Japonsko nestojí stranou zájmu investorské veřejnosti. Přece jen se jedná o třetí největší světovou ekonomiku, která se navíc vyznačuje vysokým stupněm inovací a vysokou přidanou hodnotou vyráběného zboží. O vyspělosti ekonomiky svědčí i 70% podíl terciálního sektoru, tedy služeb, na celkovém HDP. 


Největší rozmach zažila japonská ekonomika v 70. a 80. letech. Stagnace a následně recese přišla pro Japonsko ve druhé polovině let devadesátých a s jejími dozvuky se země potýká dodnes. Pozůstatkem je zejména obrovský dluh, který aktuálně dosahuje 234 % HDP. Pokud k tomu přičteme velmi nepříznivý demografický vývoj země, je zřejmé, že Japonsko má před sebou ještě hodně trnitou cestu.


V posledních měsících se však země dostává do popředí zájmu investorů, a to díky probíhajícímu kvantitativnímu uvolňování, které by (stejně jako v EMU) mělo podle amerického vzoru pomoci nastartovat ekonomiku a urychlit tempo růstu HDP. Pokud se zaměříme na akciový trh, zjistíme, že v posledních letech se mu daří svými výnosy překonávat ostatní rozvinuté země. Jen za poslední tři roky vykázal index Nikkei 225 zhodnocení o cca 91 %.

 

Při porovnávání výkonnosti je ovšem potřeba vzít v úvahu i vývoj japonského jenu, který za stejné období ztratil vůči koruně 15 % a vůči dolaru dokonce 33 %. Jedná se o spojené nádoby – oslabující japonská měna napomáhá exportně zaměřené japonské ekonomice v konkurenceschopnosti. Investice do japonských akcií je možná prostřednictvím několika podílových fondů. Mezi nimi bychom neměli přehlédnout například fondy Parvest Equity Japan, ING(L) Invest Japan nebo Franklin Templeton Japan. Blíže si představíme první z nich, tedy japonský akciový fond spravovaný společností BNP Paribas Asset Management. Fond je denominován v jenu, vzhledem k historickému vývoji kurzu se jeví jako lepší varianta než fondy dolarové (pro úplnost je potřeba poznamenat, že žádný z nám dostupných fondů není veden v Kč).

Parvest Equity Japan byl založen v roce 1996 a aktuálně spravuje aktiva ve výši téměř 140 mld. jenů (tedy cca 2,9 mld. Kč). Je široce sektorově diverzifikován a mezi 50 aktuálně drženými tituly fondu jsou zastoupeny všechny hlavní oblasti japonského hospodářství. Konkrétně je sektorové složení následující: 

Benchmarkem pro fond je akciový index TOPIX, což je souhrnný index všech společností na primárním trhu tokijské burzy. Fondu se dlouhodobě daří tento benchmark mírně překonávat. Údaje o výkonnosti fondu jsou uvedeny v tabulce níže: 

 

Na region Japonska je dobré si vzpomenout při sestavování portfolia, u kterého se nechceme spolehnout na běžné globální akciové fondy se záběrem na celý svět, ale kde si jednotlivé regiony volíme individuálně. Standardní globální akciový fond je dnes zaměřen v největší míře na akcie společnosti z USA, obsahuje však i kolem 6–10 % japonských akcií. To by mohl být návod, do jaké míry zařadit tento region do takto připravovaného individuálního akciového portfolia.

 

Autor článku: Jan Macek, analytik Swiss Life Select