Privátní finance online

Jak se vyvíjí kapitálové trhy?

Návrat na Newsletter Říjen 2014

Aktuální vývoj světových akciových trhů je v posledních dnech silným tématem. I nadále očekáváme kladné zhodnocení pro tento rok, a to i přesto, že došlo k propadu, který vždy přitáhne více pozornosti než velký růst. Jak popisujeme níže, současný pokles nevnímáme jako začátek nové velké krize a akciím i nadále věříme.

Pojďme si nyní aktuální stav popsat blíže. Za poslední týdny ztratily americké akcie kolem 5 %, zatímco například německé dokonce téměř 10 %. Co je důvodem těchto poklesů? Odpověď není jednoznačná, jedná se spíše o kombinaci několika souběžných negativních faktorů při absenci těch výrazně pozitivních. Negativními faktory jsou obava z poklesu tempa růstu globální ekonomiky s Evropou v čele, pokles ceny ropy, posilující dolar a v neposlední řadě strach z epidemie viru ebola. Těmi pozitivními, které ovšem v aktuálním dění tahají za kratší konec lana, jsou slušné hospodářské výsledky amerických společností a prohlášení zástupců americké a evropské centrální banky o citlivém a pomalém ukončování podpory svých ekonomik.


Výnosy amerického (DJIA) a německého (DAX) indexu od začátku roku 2014 


Prvním a nejsilnějším negativním faktorem jsou obavy o vývoj globální ekonomiky. V USA sice došlo například k poklesu maloobchodních tržeb, na druhou stranu je index důvěry spotřebitelů na vysoké úrovni roku 2007. Rostla též průmyslová výroba a snížila se nezaměstnanost. Problém vidí analytici a investoři spíše v Evropě, například v německé ekonomice. Negativní náladu odstartoval zřejmě pokles odhadu výkonnosti největší evropské ekonomiky v letošním roce. Původní odhady mluvily o růstu 1,8 %, nyní se očekává pouze 1,2 %. Stejně tak pro příští rok se odhad z 2 % růstu výrazně snížil na 1,3 %. Německá vláda na aktuální zpomalení růstu reaguje prohlášením, že v příštích letech hodlá zvýšit investice o 3 % HDP, tedy o cca 50 mld. EUR. Odolává naopak tlaku podpořit ekonomiku zvýšením státních výdajů.

 

Vývoj německého HDP (v mld. EUR) a jeho tempo růstu

Co konkrétně stojí za zpomalením německé ekonomiky, není zřejmé. Opět půjde o kombinaci více vlivů, jako jsou ruské sankce nebo stále nevyřešená dluhová krize některých členských zemí EU. Pozitivní je, že i přes snížení odhadu se pro příští rok čeká sice nijak dramatický, ale přeci jen růst. Pokud se neprohloubí či se nevyskytnou nové geopolitické problémy, můžeme současný propad vnímat jen jako krátkodobé zaváhání bez dlouhodobějších dopadů.

Dalším z negativních ukazatelů, který stojí za propadem akcií, je cena ropy. Je to problém trápící nyní zřejmě nejvíce ruského prezidenta, kterému se dramaticky ztenčují dolarové zásoby. To v kombinaci s omezením přístupu na západní kapitálové trhy začíná Rusko citelně poškozovat. Počátek poklesu má zřejmě příčinu ve zveřejněných datech z USA, které ukázaly vyšší než očekávané zásoby této komodity v zemi. Pro prohlášení zemí OPEC o zachování stávajícího tempa těžby začala cena ropy klesat až na současných 85 dolarů za barel.

 

Vývoj ceny ropy (typ Brent) v USD za barel od roku 2009 

Posledním faktorem, který můžeme vysledovat za poklesem cen akcií, je strach z rozšíření epidemie viru ebola. Fakticky se to projevilo v poklesu cen akcií některých leteckých společností a růstu cen akcií některých farmaceutických firem. Spíše se však jedná o obecné vnímání možného globálního problému, které prohlubuje současnou negativní náladu investorů.

Vývoj akciových trhů je velmi nevyzpytatelná věc. Dnes, stejně jako před sto lety, stojí za všemi rozhodnutími člověk ovládaný stále stejnými emocemi, z nichž nejsilnější je strach. Pokud se, tak jako v těchto týdnech, nahromadí dostatek negativních zpráv, jsou výsledkem propady trhů. Někdy jsou menší, někdy hlubší, ale vždy se jedná o krátkodobé výkyvy. To, jestli je to případ i současného poklesu, je zatím brzy hodnotit. Vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici žádné makroekonomické údaje, které by ukazovaly na nějaké závažnější, systémové problémy, nás přeci jen vede k názoru, že nestojíme na prahu nové krize.

Investice do akcií stále vnímáme jako základní nástroj drobného či velkého investora a i nadále předpokládáme růst tohoto aktiva. Letošní rok nebude tak úspěšný jako loňský, ale akcie tento i příští rok svým majitelům zisky přinesou.

Pokud máte zájem o investování, určitě se poraďte se svým finančním poradcem.


 Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

Pro více informací nás kontaktujte.