Privátní finance online

Začátek školního roku přináší více úrazů dětí!

Návrat na Newsletter Září 2014

Září je každoročně z hlediska úrazů dětí ve školním věku jedním z nejrizikovějších měsíců v roce.

Zatímco v minulosti nejvyšší počet úrazů v průběhu kalendářního roku spadal do období letních prázdnin, v současnosti existují dva vrcholy úrazové incidence. Prvním rizikovým obdobím jsou první měsíce kalendářního roku, tím druhým je podzimní období, které následuje bezprostředně po zahájení školní výuky.

„Po prázdninách registrujeme 10% nárůst počtu úrazů u dětí ve věku 6 až 19 let. Například v roce 2013 nám klienti měsíčně hlásili v průměru 1 535 úrazů, v září 2013 to bylo 1 692 úrazů. Podobně tomu bylo i v předešlých letech,“ upozorňuje na zvýšené riziko Ivana Košanová, vedoucí Odboru likvidace pojistných událostí pojišťovny Kooperativa.

V období prázdnin pojišťovna často zaznamenává úrazy na trampolínách. „Souvisí to s jejich velkou oblibou. Dnes trampolínu najdeme prakticky na každé zahradě a většinou na ní skáče hned několik dětí najednou. Proto na trampolínách dochází ke zlomeninám horních končetin nebo k úrazům hlavy,“ vysvětluje Ivana Košanová.

Stále více mladých lidí se také věnuje nově vznikajícím sportům, většinou adrenalinového charakteru. Nedávno pojišťovna řešila případ, kdy si mladík zlomil nohu při parkouru. Jedná se o překonávání libovolných překážek v okolním prostředí – od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi – a může být provozován jak ve městě, tak i v přírodě. Na dovolené pak zkouší i další nové sporty, jako je body zorbing, „bubble“ football a flyboarding. Naopak četnost úrazů z nejrozšířenějších sportů, jako je cyklistika nebo in-line bruslení, se postupně snižuje. Je to také díky tomu, že na trhu jsou k dispozici kvalitní helmy a chrániče, které se sportovci naučili používat.

Po návratu do školy ale přibývá dopravních nehod s účastí dětí a úrazů v rámci tělesné výchovy i běžné výuky. Dopravní nehody bohužel mívají většinou velmi vážné následky, včetně úmrtí dětí. V pohotovosti jsou tedy i policejní složky v rámci celorepublikového preventivního projektu s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.

Zranění v prostorách školy jsou naštěstí většinou méně závažná. „Zhmožděniny, podvrtnutí, ale dost často také úrazy zubů, obličejové části, podlitiny. Každoročně ovšem registrujeme i závažné zlomeniny,“ doplňuje Ivana Košanová.

Je zřejmé, že rizikových faktorů pro vznik úrazů, a to nejen u dětí, je spousta. Určitě se vyplatí myslet na vhodné zajištění prostřednictvím životního a úrazového pojištění. Se správným výběrem a nastavením vám pomůže váš finanční poradce.

 

Zdroj: Tisková zpráva pojišťovny Kooperativa

 

Pro více informací nás kontaktujte.