Privátní finance online

Pravidelné investování s Rentiérem

Návrat na Newsletter Červenec 2014

Společnost Pioneer, jedna z největších a nejstarších investičních společností, která již téměř dvacet let působí i na českém trhu, přichází s novým produktem pravidelného investování. Jedná se o inovaci programu pravidelných investic Rentier Invest. Nový produkt má název Rentier 3S a přináší některá zajímavá vylepšení.

Programy pravidelných investic patří mezi nejsnadněji dostupné nástroje, které slouží k pravidelnému (měsíčnímu) investování předem stanovené částky na předem stanovenou dobu. Typickým příkladem může být potřeba naspořit určitou částku, která poslouží pro studium dítěte na vysoké škole. Na základě předpokládaného zhodnocení produktu a známé cílové doby si klient určí výši investice a začne pravidelně posílat měsíční platby.

Základní vlastností všech programů pravidelných investic je to, že s blížícím se koncem programu (tedy s dosažením plánovaného investičního horizontu) se mění investiční portfolio. Z dynamických složek, tedy zejména z akciových podílových fondů se majetek přesouvá ke konzervativním, které tvoří dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. Cílem je ochránit investici před velkým poklesem hodnoty na konci investičního horizontu. Tento proces, tzv. „realokace“ je předem daný a automaticky se spouští většinou deset let před cílovou dobou. Nejinak je tomu i u programu Rentier 3S.

Na rozdíl od některých jiných programů lze u tohoto produktu nastavit i takzvanou „alokační brzdu“, která může proces „zkonzervativňování“ portfolia zastavit na předem zvolené úrovni. Klient, pokud chce a uzná to vzhledem k aktuálním tržním podmínkám za vhodné, může mít až do konce investičního programu ve svém portfoliu i určitý podíl dynamické složky.

U dlouhodobých investičních horizontů, které jsou pro tyto programy typické, má po většinu času investor zainvestováno do dynamické složky, tedy do portfolia akciových fondů. U Rentier 3S tuto složku tvoří fond Pioneer All-Star Selection, který má ve svém portfoliu podílové fondy předních světových správců jako Black Rock, JP Morgan, Goldman Sachs a samozřejmě i vlastní fondy Pioneer. Konzervativní složku pak tvoří fondy Pioneer Global Defensive 20 a Pioneer Sporokonto.

 

Pioneer Rentier 3S doplňuje nabídku programů pravidelných investic na českém trhu. Kromě tohoto programu v naší nabídce naleznete i produkty společností Conseq (Horizont Invest, Active Invest) nebo ČP Invest (Partner Invest). Váš privátní finanční poradce vám pomůže zvolit, který produkt je pro vaše potřeby vhodný.

 

Autor: Jan Macek, analytik Swiss Life Select

 

Pro více informací nás kontaktujte.