Privátní finance online

Na co si dát pozor při pojištění majetku?

Návrat na Newsletter Červenec 2014

Léto je obdobím dovolených a odpočinku, ale je to také doba, kdy domácnosti zůstávají opuštěné, a tudíž jsou také snadnějším cílem zlodějů. Kvalitní pojištění může pomoci eliminovat následky takové nezvané návštěvy.

V ČR je dle statistik pojištěna každá druhá domácnost, ale u velké části domácností pojištění vůbec neobsahuje riziko odcizení, případně toto riziko obsahují, ale mnohdy zase nesplňují všechny požadavky pojišťoven s rizikem odcizení související, především požadované zabezpečení.

Většina pojišťoven má k jednotlivým pojistným částkám stanoveno nějaké předepsané zabezpečení, které je velmi podrobně popsáno v příslušných pojistných podmínkách, a dokonce i některé kalkulátory dle zadaných pojistných částek upozorňují, jaký konkrétní stupeň musí být ze strany klienta splněn. Pokud je skutečné zabezpečení lepší, než předpis ukládá, je možnost získat další slevy na pojistném. Pokud však domácnost nesplňuje požadavky na zabezpečení, v souladu s pojistnými podmínkami velmi pravděpodobně dojde také ke krácení pojistného plnění.

Například pojišťovna Kooperativa má přímo v pojistných podmínkách tabulku, kde je velmi přehledně popsáno, co přesně musí být při konkrétní pojistné částce zajištěno.

 

 

A jaká bude spoluúčast klienta, pokud výše uvedené nesplní.

 

Příklad:
Klient má domácnost v hodnotě 600 tis. Kč, což znamená, že by měl splnit způsob zabezpečení B3. Jeho domácnost je ale zabezpečena pouze způsobem B2. Z tabulky, v níž je výše procentní spoluúčasti definována, zjistíme, že spoluúčast, kterou bude pojišťovna za nedodržení předepsaného zabezpečení požadovat, je ve výši 20 %.

Pojišťovna Allianz jde zase trochu jinou cestou a v pojistných podmínkách uvádí přehled bodového ohodnocení za různé formy zabezpečení, kde součet jednotlivých položek musí být minimálně 100. Pokud je součet bodového ohodnocení nižší než 100, pak vypočtený rozdíl vyjadřuje spoluúčast pojištěného v %.

 

Příklad:
Klient má domácnost v hodnotě 1,5 mil. Kč, která se nachází v patře bytového domu. Aby dostál podmínkám pojišťovny, součet jednotlivých typů zabezpečení musí být minimálně 100. V tomto konkrétním případě se tedy nabízí několik možností. Například kombinace EZS stupeň 3 a bezpečnostního uzamykacího systému – součet 110, nebo třeba jen bezpečnostní dveře, které odpovídají 100 bodům. Pokud by klient měl jen zabezpečení vstupních dveří – bezpečnostní uzamykací systém odpovídající bodovému ohodnocení 30, jeho spoluúčast na pojistné události by činila 70 %.

Předejděte proto nepříjemnému překvapení při pojistném plnění a pečlivě si zkontrolujte pojistné podmínky vaší pojistné smlouvy.
 

Autorka: Jana Durčáková, analytička Swiss Life Select

 

Pro více informací nás kontaktujte.