Privátní finance online

Stavební spoření již není to, co bývalo!

Návrat na Newsletter Duben 2014

Letošní rok zřejmě zasadí další ránu „výhodnosti“ stavebního spoření. Po snížení státního příspěvku (dnes maximálně 10 % z naspořené částky, nejvíce 2 000 Kč) a loňském ukončování starších, více úročených smluv ze strany stavebních spořitelen, přichází další krok, ke kterému jsou spořitelny dotlačeny vývojem úrokových sazeb na trhu. Tímto krokem je snižování základního úročení na smlouvách o stavebním spoření. Dodnes jsme byli zvyklí na sazbu ve výši minimálně 2 %, nyní si asi budeme muset zvyknout na sazbu jednoprocentní.

*Raiffeisen stavební spořitelna uvádí tuto sazbu jako akční, a to pouze do 30. 4. 2014, poté bude jednoprocentní.

**Wüstenrot – stavební spořitelna má i úvěrový tarif s úročením 1 % z vkladů a příznivějšími podmínkami úvěru.

 

Výnos stavebního spoření zlepšuje státní příspěvek, ale zhoršují poplatky. Jen za uzavření smlouvy u všech stavebních spořitelen klient zaplatí 1 % z cílové částky. Při dospoření cílové částky stavební spořitelny postupují různě a její přespoření, například připsanou státní podporou nebo úroky, trestají. Například u Raiffeisen stavební spořitelny klient zaplatí při ukončení smlouvy s přespořenou cílovou částkou 5 % z rozdílu mezi cílovou částkou a naspořenými prostředky (zaokrouhleno na tisícikoruny nahoru). Klient se také nevyhne u standardních produktů ani poplatkům za vedení účtu, případně za výpis.

Roční náklady smlouvy jsou počítány v nejlevnější možné variantě (zpravidla se zasíláním ročního výpisu elektronicky).

Stavební spoření ale skrývá další záludnosti ve smluvních podmínkách i v sazebníku poplatků. Stavební spořitelny mohou smlouvu vypovědět z nejrůznějších důvodů, stejně tak mají možnost klientům snížit úrok, pokud se rozhodnou nečerpat úvěr. Drahá je i změna tarifu, která u většiny stavebních spořitelen stojí až 67 % dosud připsaných úroků – a u Raiffeisen stavební spořitelny tento poplatek v některých případech dosáhne od května až na 83 % dosud připsaných úroků!

Jak je vidět, stavební spoření se opravdu stává přežitkem ve finančním světě a je téměř jisté, že se svým finančním poradcem najdete produkt, který vám přinese vyšší finanční přínos.

Pro více informací nás kontaktujte.


Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select.