Privátní finance online

Výhled na rok 2014 je optimistický

Návrat na Newsletter Únor 2014

Podle odhadů analytiků by mohl hrubý domácí produkt (HDP) v příštích dvou letech růst. Naše ekonomika má velmi dobrý základ. Nemáme žádné zásadní ekonomické problémy. Státní rozpočet je v debetu pouze mírně, celkový státní dluh není příliš velký, bankovní sektor je ve skvělé kondici, domácnosti mají přebytek likvidity a politická situace není tragická. Lepší národní ekonomika znamená větší optimismus obyvatelstva.



Očekávaný vývoj úrokových sazeb

V oblasti úrokových sazeb očekáváme mírný růst s určitou možností ještě vyššího růstu, než predikujeme. Průměrná sazba hypoték je dnes 3,08% a my očekáváme, že v roce 2014 mírně vzroste a v roce 2015 vzroste výrazně.



Očekávaný měnový vývoj
ČNB bude v nejbližších dvou letech korunu držet na současné úrovni. I když nesouhlasíme s tím, že oslabení koruny byl správný ekonomický krok, je zřejmé, že ČNB bude ve své politice pokračovat. Ekonomice se bude dařit a devalvace bude vydávána jako krok, který k tomu přispěl. Je možné, že devalvace koruny zapadá do dlouhodobého plánu přípravy měny a celé ekonomiky na přechod k euru. Naše země nyní splňuje makroekonomická kritéria pro přijetí, a přechod na euro je krokem, který zřejmě musí jednou přijít. Provázanost naší ekonomiky s evropskými zeměmi je stále větší a tím pádem je to ryze pragmatický krok.




Očekávané výnosy akciových trhů

Analytici jsou ve výhledu na rok 2014 velmi optimističtí. Obrovské množství likvidity na světových kapitálových trzích a nízké úrokové sazby výrazně pomohou růstu akciových trhů. Kapitál se totiž musí někam umístit a při pohledu na výnosy státních dluhopisů nebo na úrokové sazby v bankách není příliš mnoho jiných možností než akcie.

 




Autor: Tomáš Rampula, analytik Swiss Life Select