Privátní finance online

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby hypoték v roce 2014?

Návrat na Newsletter Leden 2014

Z našeho pohledu pro začátek letošního roku připadají v úvahu dva scénáře. První, který vychází z technické analýzy dat a znalosti historie a který napovídá, že úrokové sazby podobně jako v předchozích letech budou spíše stagnovat a banky budou vyčkávat na kroky konkurence. Stejně jako tomu bylo v počátečních měsících let 2008, 2011, 2012 a 2013. Navíc pro tento scénář hovoří i občasná vyjádření bankéřů, z jejichž pohledu jsou úrokové sazby již tak nízko, že fakticky příliš nemají kam klesat.

Druhý scénář však přece jen signalizuje určitý potenciál pro možnou korekci sazeb. Prostor pro snížení průměrných nabídkových sazeb se totiž znovu otevírá díky vývoji na mezibankovním trhu. Úrokové swapy se zde opět blíží rekordním minimům, kterých dosahovaly v červnu roku 2013. A vzhledem k tomu, že banky budou chtít z aktuální situace na trhu vytěžit maximum a zopakovat úspěšný rok 2013, je docela možné, že sazby budou vzájemnou konkurencí bank opět tlačeny dolů. Velice silným faktorem, který stál za zostřeným konkurenčním prostředím v uplynulých dvou letech, je refinancování. Také v roce 2014 bude tento fenomén hrát důležitou roli.

V tuto chvíli se domníváme, že leden bude měsícem vyčkávání. Banky budou mít plné ruce práce s integrací nového občanského zákoníku a nebudou se chtít nechat zahltit novými obchody. Nicméně na přelomu února a března, pokud příznivé podmínky na mezibankovním trhu přetrvají, banky opět rozjedou jarní kampaně, a sazby přinejmenším alespoň naoko sníží s cílem nastartovat poptávku a dodat na trh pozitivní zprávy. Z dlouhodobého hlediska však situaci hodnotíme tak, že sazby již svého dna dosáhly a v průběhu roku 2014 naberou pozvolně rostoucí trend. Tato predikce se týká fixních úrokových sazeb.

Pro více informací nás kontaktujte.

Autor: Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select